Γιώργος Χατζημάρκος στη «ΒτΚ»: «Η Ρόδος έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. τουριστών»
Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος στη «ΒτΚ»: «Η Ρόδος έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. τουριστών»

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σε μία αποκλειστική συνέντευξη μιλάει για το εντυπωσιακό τουριστικό comeback του νησιού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

 

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

 

Για το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε η Ρόδος με την καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και το εντυπωσιακό comeback που έγινε ποτέ σε τουριστικό προορισμό, μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Εκτιμά, επίσης, ότι οι κρίσεις που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αντί να γίνουν άλλοθι αδράνειας, έγιναν καταλύτες για να φύγουμε μπροστά, και περιγράφει τα έργα που έχουν γίνει για να θωρακιστεί η Περιφέρειά του απέναντι στα ακραία φαινόμενα.

Περάσατε ένα δύσκολο καλοκαίρι, με τη Ρόδο στο απόγειο της τουριστικής σεζόν να πλήττεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τι σας έχει μείνει από εκείνες τις ημέρες;

«Πράγματι, βιώσαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, μέσα από ένα μπαράζ δασικών πυρκαγιών που διήρκεσαν από τις 18 μέχρι τις 25 Ιουλίου. Ένας ασύμμετρος πόλεμος, όχι τυχαίος κατά την εκτίμησή μου, που τροφοδοτήθηκε από τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει και στη χώρα μας η κλιματική κατάρρευση. Όμως, εκείνο που κρατάμε από τις ημέρες της φωτιάς είναι η υπεράνθρωπη, συλλογική προσπάθεια για την κατάσβεση, όπως και για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού σε καιρό ειρήνης, 25.000 ανθρώπων, χωρίς γρατζουνιά. Αυτό που επίσης κρατάμε, είναι το πιο εντυπωσιακό comeback που έγινε ποτέ σε τουριστικό προορισμό. Η Ρόδος επέστρεψε πολύ γρήγορα στα προ πυρκαγιών επίπεδα, και στις 10 Σεπτεμβρίου έσπασε το φράγμα των 2.000.000 διεθνών αφίξεων, 2% πάνω από το ρεκόρ του 2022, κατά την ίδια περίοδο».

Μπορεί μία καταστροφή να γίνει ευκαιρία;

«Κανένας δεν επιλέγει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κυβερνήσει. Τα τελευταία χρόνια των διαδοχικών κρίσεων, μας δίδαξαν ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Η μετατροπή των κρίσεων σε ευκαιρίες, πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος διαχείρισής τους, διότι μόνο έτσι αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις τους, στο μέτρο, φυσικά, του εφικτού. Μόνο έτσι τίποτα δεν αποβαίνει μάταιο. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα σας αναφέρω τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση που συνετέλεσε στην αλλαγή του χρηματοδοτικού status του Νοτίου Αιγαίου, με συνέπεια το διπλασιασμό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ενώ η κρίση του Covid–19 μάς έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την ενίσχυση των δομών Υγείας στα νησιά μας. Εν κατακλείδι, οι κρίσεις που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αντί να γίνουν άλλοθι αδράνειας, έγιναν καταλύτες για να φύγουμε μπροστά».

Πόσο θωρακισμένη είναι η Περιφέρειά σας απέναντι στην κλιματική αλλαγή; Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

«Η κλιματική αλλαγή, στην Περιφέρειά μας, μας απασχολεί εδώ και χρόνια. Έχοντας υποστεί τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων καθιερώσαμε τις τριετείς συμβάσεις για τη 12μηνη περίοδο καθαρισμού ρεμάτων, και από το έτος 2016, οπότε πήραμε τη σχετική αρμοδιότητα, υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη, στην ιστορία των νησιών, εκστρατεία καθαρισμού ρεμάτων. Παράλληλα, δημοπρατήσαμε μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, με προοπτική να κάνουμε το ίδιο σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Πέραν αυτών, είχαμε καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για τη χώρα, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη. Η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στο Χαράκι της Ρόδου, αποτελεί την επιτομή του τρόπου με τον οποίο η Περιφέρεια αντιμετωπίζει το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Η γέφυρα κατέρρευσε στις 25 Νοεμβρίου 2019, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων της περιόδου. Η γέφυρα είχε κλείσει εγκαίρως, από τις 13 Νοεμβρίου 2019. Η έγκαιρη διαχείριση της διαπιστωμένης επικινδυνότητας της γέφυρας είχε ως αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και συνέβαλε στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία, αφού έγινε η αφορμή να θεσπιστεί για πρώτη φορά στη χώρα η δυνατότητα πρόληψης φυσικής καταστροφής, με τη δυνατότητα κήρυξης περιοχών σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης λόγω επαπειλούμενου κινδύνου. Όσο για την επόμενη μέρα των πρόσφατων πυρκαγιών, έχουν ήδη δημοπρατηθεί από την Περιφέρειά μας τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι στα πεδινά. Μέσα στις δασικές περιοχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως αρμόδιο, εκπονεί τώρα τις μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων».

Μία από τις Περιφέρειες-«ναυαρχίδες» του Τουρισμού είναι αυτή του Νοτίου Αιγαίου. Με υπέροχα νησιά μικρά και μεγάλα. Ποιος είναι ο πήχης που βάζετε κάθε χρονιά; Και τι ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει;

«Είναι ο πήχης του πρωταθλητή του ελληνικού Τουρισμού, με τον πρωταθλητισμό ως τρόπο αντίληψης και λειτουργίας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που άνοιξε τουριστικά εν μέσω πανδημίας, πετυχαίνοντας το υψηλότερο ποσοστό εισερχόμενου Τουρισμού και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια τουριστική περίοδο. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την πιο πλήρη τουριστική καμπάνια, με σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Καταγράψαμε το υψηλότερο ποσοστό τουριστικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, αλλά και τις περισσότερες επισκέψεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις, καθώς και τους υψηλότερους ποιοτικούς δείκτες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η εμπιστοσύνη που κερδίσαμε ως προορισμός, αποτυπώνεται σε συνεχή ρεκόρ. Το 2022 ξεπεράσαμε το ιστορικό ρεκόρ του 2019, και φέτος έχουμε ήδη ξεπεράσει το 2022. Με την ίδια φιλοσοφία συνεχίζουμε».

Νέες τεχνολογίες και καινοτομία, αλλά και ψηφιακός μετασχηματισμός. Τι βήματα έχουν γίνει και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

«Είμαστε περήφανοι που κατορθώσαμε νησιά της Περιφέρειάς μας να είναι διεθνή, ακόμη και παγκόσμια πρότυπα βιωσιμότητας και αειφορίας. Τα νησιά που κάποτε ήταν νησιά άγονης γραμμής, σήμερα είναι νησιά πρώτης γραμμής στην καινοτομία. Η Τήλος με το πρόγραμμα “Just Go Zero”, που πιστοποιήθηκε ως η πρώτη Μηδενικών Αποβλήτων κοινότητα στην Ελλάδα και το πρώτο νησί στην ιστορία της Ευρώπης. Η Αστυπάλαια, με το “e-Astypalea”, που ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα “Mobility on Demand” στη χώρα μας. Η Χάλκη, όπου εγκαινιάσαμε σε πανελλαδικό επίπεδο το πρόγραμμα “GR-eco Islands”, νησί με Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα. Η Σύρος, με το νέο Κέντρο Καινοτομίας “Aegean Neorion Innovation Center – ANIC” . Τέλος, η συνεργασία όλων των φορέων της Ρόδου και του Ομίλου TUI, με το project “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination”, υπόσχεται να μετατρέψει το νησί στον πρώτο πρότυπο, βιώσιμο, τουριστικό προορισμό παγκοσμίως».

Δώστε μας τρεις λόγους για να σας εμπιστευθούν ξανά οι συμπολίτες σας.

«Τις δύο πρωτιές του Νοτίου Αιγαίου ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης, με στοιχεία της Eurostat: αυτή της πρώτης Περιφέρειας σε ρυθμό ανάπτυξης και αυτή της πρώτης Περιφέρειας σε ρυθμό μείωσης της ανεργίας. Την πρωτιά στην Ελλάδα σε ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Και μία πρωτιά με εθνικό πρόσημο, αυτή της μόνης Περιφέρειας στην Ελλάδα με αύξηση πληθυσμού».