Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή
Τιμή για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου η παρουσία του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28).
Στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), η οποία φιλοξενείται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την πορεία μετάβασης σε περιβάλλον μηδενικών αποβλήτων, παρόντων της Πρέσβειρας του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα κ. Χριστίνας Δεληγιάννη, της Διευθύντριας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Aldar Properties κ. Salwa Al Maflahi, του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού της Tadweer κ. Ibrahim Al Ali, του Διευθυντή Διαχείρισης Αποβλήτων της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Άμπου Ντάμπι κ. Salem Al Braiki και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Middle East Polygreen κ. Imran Gill.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πρωτοβουλίες που ήδη «τρέχουν» στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τα οποία μέσα σε μια περίοδο αλλαγών αποτελούν εφαρμοσμένα παραδείγματα αειφορίας όχι μόνο στην κλίμακα της χώρας μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Παγκόσμιες αγωνίες, μπαίνουν στο τραπέζι κάτω από μια πολύ πιεστική κλιματική πραγματικότητα και αποτελεί κοινό, επίσης παγκόσμιο, χρέος η συνεργασία για την αντιμετώπιση τους. Το Νότιο Αιγαίο έχει κάνει άλματα που θα τα προστατεύσουμε, θα τα διατηρήσουμε και θα τα διευρύνουμε. Και στο διεθνές στερέωμα, το Νότιο Αιγαίο δεν στέκεται ούτε από τύχη, ούτε με “μέσο”. Στέκεται με την δουλειά του και την πρωτοπορία του, που τουλάχιστον στο εξωτερικό δεν φιλτράρεται από σκοπιμότητες και μικροψυχία. Το Νότιο Αιγαίο στο εξωτερικό στέκεται με όσα πέτυχε στο πεδίο και μόνον. Και αυτά είναι πολλά, μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν και για τη συνέχεια», ανέφερε ο Περιφερειάρχης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των καινοτόμων προγραμμάτων της Τήλου, της Χάλκης, της Αστυπάλαιας, της Ρόδου και άλλα.
Με επίκεντρο την Κυκλική Οικονομία συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου που διαδραματίζουν οι κοινωνίες για τη μείωση των εκπομπών CO₂ και η ταχύτερη πρόοδος στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.