O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, επιστρέφοντας από τον Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, σχολίασε σήμερα τα δύο σημαντικά για τα νησιά της Δωδεκανήσου, γεγονότα:
Την παρουσίαση στο Ντουμπάι των καινοτόμων projects που προσέλκυσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς και την ανακοίνωση της χορήγησης βίζας 7 ημερών σε Τούρκους πολίτες
Για την ελληνοτουρκική συμφωνία ως προς τη χορήγηση 7ήμερης βίζας παραμονής σε δέκα νησιά του Αιγαίου (εκ των οποίων τα έξι στα Δωδεκάνησα) σε Τούρκους πολίτες και τις οικογένειες τους από 1ης Φεβρουαρίου 2024 και για τη Διεθνή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28, όπου παραβρέθηκε στο Ντουμπάι, για τα πρωτοπόρα προγράμματα νησιών του Νοτίου Αιγαίου, μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος για την 28η πρόσφατη διάσκεψη τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως καθώς επηρεάζει τις ζωές δισ ανθρώπων. “Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων επηρεάζουν τη ζωή σε όλο τον πλανήτη. Κατανοούμε για ποιο λόγο γίνεται, γιατί κάθε χώρα έχει μία εθνική ατζέντα που ενισχύεται από την κατάσταση της κάθε χώρας, από κει και πέρα δεν είναι εύκολο να το εφαρμόσουν όλοι. Και δεν είναι εύκολο να υπάρξουν αποφάσεις κοινής αποδοχής. Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ηπείρου οδηγούν στο να έχουν άλλες προτεραιότητες κάθε περιοχής, όμως, έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να βλέπω την πλευρά της αισιοδοξίας. Αυτή την περίοδο κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες παγκοσμίως και δεν έχουν γίνει βήματα.
Είναι εξαιρετικά τιμητικό το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα προγράμματα που εφαρμόζονται στο Νότιο Αιγαίο και που έχουν να κάνουν με το κλίμα και την αειφορία και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί εκεί ήταν πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης πολλών χωρών. Στην πράξη και όχι σε σχέδια- πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί κι έχουν φέρει αποτελέσματα. Στην έναρξη που παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα GReco islands που το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Χάλκη και συνεχίζεται σε όλα τα νησιά.
Για το παράδειγμα της Τήλου με το πρόγραμμα Just Go Zero και την πορεία μετάβασης σε περιβάλλον μηδενικών απορριμμάτων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα μπουν δυναμικά σε αυτή τη φιλοσοφία σε λιγότερο από ένα μήνα. Ήταν τιμητικό το πόσες ερωτήσεις δέχθηκα για το πως μετατρέψαμε το νησί της Τήλου σε ένα τόπο μηδενικών απορριμμάτων και δεν έχουμε θάψει ούτε ένα κιλό σκουπίδια στη γη. Όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι εντυπωσιάσθηκαν από τα ποσοστά και είναι έτοιμοι να μας αντιγράψουν, όπως μου είπαν, χώρες που βρίσκονται πολύ υψηλά στην πρωτοπορία, ζητώντας μας και βοήθεια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας”.
Χαριτολογώντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι δεν ήξεραν καν τα ονόματα των νησιών, πλην της Ρόδου και έβλεπαν στο χάρτη που ακριβώς βρίσκονται στην Ελλάδα! “Βεβαίως θαυμάσανε ακόμη περισσότερο το κουράγιο μας ότι βγαίνουμε μπροστά. Ο πήχης έχει μπει εκεί γιατί πιστεύουμε ότι είναι τόποι πρωτοπορίας και είναι στο dna των νησιωτών”, επισήμανε επιπροσθέτως.
“Στόχοι που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, σχεδιασμού και πολύ περισσότερο μελέτης σε χώρες και περιοχές με εξαιρετική πρόοδο, έχουν ήδη επιτευχθεί σε νησιά μας. Στην Διάσκεψη για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, COP28, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε την πρόοδο νησιών του Νοτίου Αιγαίου, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, σε τομείς που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της Διάσκεψης. Παγκόσμιες αγωνίες, μπαίνουν στο τραπέζι κάτω απο μια πολύ πιεστική κλιματική πραγματικότητα και αποτελεί κοινό, επίσης παγκόσμιο, χρέος η συνεργασία για την αντιμετώπιση τους”.
ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Για τη χορήγηση βίζας, ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στα οφέλη της περιοχής μας, τόνισε ότι το αποτύπωμα σε όλα τα επίπεδα είναι σημαντικό. “Τα 6 από τα 10 νησιά που θα εφαρμοσθεί η συμφωνία ανήκουν στην Περιφέρειά μας και οι κάτοικοι τους το ζητούσαν χρόνια αυτό για την οικονομία τους και εγώ θα πω και για την εξωστρέφειά τους. Οι λαοί που είναι σ’ αυτή την περιοχή, οι νησιώτες μας και οι Τούρκοι πολίτες των παραλίων, έχουν μία καλή σχέση. Είναι πολύ καλή η ανθρώπινη κοινωνική σχέση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατανόηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη για τη μάχη που έδωσε ώστε να πείσει την Ευρώπη για την ανάγκη της εξαίρεσης και την Ευρωπαία Επίτροπο Ίβα Γιόχανσον γιατί είναι η μοναδική εξαίρεση που έχει δώσει στην Ευρώπη και θα προσπαθήσω να την ευχαριστήσω και θεσμικά”, επισήμανε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα κ. Χατζημάρκος αποκάλυψε ότι η Γερμανία δεν έβλεπε με καλό μάτι αυτή τη συμφωνία και έπρεπε να καμφθεί η αρνητική στάση της.