Σύσκεψη εργασίας στην Περιφέρεια αποκλειστικά για το Ακτινοθεραπευτικό και τον σχεδιασμό της πρωτοβουλιών για την άρση όλων των εμποδίων
Η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών της Δωδεκανήσου που βρήκε την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη δέσμευση που ανέλαβε προσωπικά κατά την επίσκεψή του στην Ρόδο, στις 12 Μαΐου 2023, είναι ένα έργο του οποίου τη χρηματοδότηση και κατασκευή επωμίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να το παραδώσει στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και το Υπουργείο Υγείας.
Στην πορεία προς τη δημοπράτησή του ωστόσο έχουν εμφανιστεί σύνθετα εμπόδια, προερχόμενα από παραλείψεις του παρελθόντος που μπλοκάρουν την εξέλιξή του. Μεταξύ αυτών, δύο αναδεικνύονται ως τα κρισιμότερα σήμερα: το ιδιοκτησιακό της γης όπου θα ανεγερθεί και το ζήτημα της αδειοδότησης εξαιτίας της έλλειψης περιβαλλοντικής αδειοδότησης της υφιστάμενης υποδομής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Τα δύο αυτά ζητήματα και η επίλυσή τους κυριάρχησαν στην μακρά σύσκεψη που εκτυλίχθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου μαζί με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτή Δωδεκανήσου, Γιάννη Παππά, τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, Χρήστο Ροϊλό, τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Νίκο Τσουκαλά και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Σταύρο Τσιαντή. Αισιοδοξία επικράτησε με την ολοκλήρωση των εργασιών καθώς και στα δύο θέματα δρομολογούνται λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, λύσεις που θα άρουν τα εμπόδια φέρνοντας πιο κοντά τη δημοπράτηση του έργου.
Συγκεκριμένα για το ιδιοκτησιακό, όπου το ίδιο το κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στερείται και σήμερα τίτλου ιδιοκτησίας και οικοδομικής άδειας, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης επεξεργάζεται νομοθετική διάταξη, που επιλύει οριστικά το ζήτημα αυτό και προγραμματίζεται να εισαχθεί άμεσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή. Με τη ρύθμιση αυτή, θα μεταβιβάζεται η γη στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Ανδρέας Παπανδρέου», βάζοντας τέλος στην αταξία από ιδρύσεως του Νοσοκομείου, όπως εξάλλου συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο γραφείο του Υπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που ανέκυψε στην πορεία προς τη δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μπλοκάρει τις εξελίξεις είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αφού με την κείμενη νομοθεσία η ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης συνιστά προϋπόθεση για την ανέγερση και της όποιας προσθήκης επί αυτού.
Κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής, αποφασίστηκε το σχέδιο εξόδου και από αυτό το αδιέξοδο. Σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας θα προχωρήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την 2η ΔΥΠΕ και το Γ. Νοσοκομείο Ρόδου με αντικείμενο την κάλυψη με πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση τόσο της υφιστάμενης υποδομής που στεγάζει το νοσοκομείο όσο και του νέου έργου-προσθήκης στο υφιστάμενο κτήριο, του ακτινοθεραπευτικού κέντρου.
Πέραν των εν λόγω εμποδίων από προϋφιστάμενες παραλείψεις και κακώς κείμενα, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι καθόλα έτοιμες από την πλευρά τους να προχωρήσουν σε ό,τι αφορά στο τεχνικό έργο, δηλαδή δημοπράτηση και κατασκευή του, μόλις αυτά επιλυθούν.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε:
Από τα λόγια στην πράξη περνάμε με πολιτική βούληση και πραγματικό ενδιαφέρον. Ένα ένα λύνουμε τα εμπόδια του παρελθόντος για να φτάσουμε στον στόχο της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους νησιώτες μας. Ευχαριστώ τη 2η ΔΥΠΕ για την εμπιστοσύνη.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς δήλωσε: Επιτέλους, μπαίνουν όλα τα ζητήματα σε μία σειρά, με προγραμματισμό, με σχεδιασμό και αφού ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, ξεμπλοκάρουμε μία μία τις διαδικασίες. Μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, της 2ης ΔΥΠΕ και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου παίρνουν όλα το δρόμο τους για την πραγματική αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την ανακούφιση όλων των Δωδεκανησίων, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων των νησιών μας.
Ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός σημείωσε από την πλευρά του: Για την 2η Υγειονομική Περιφέρεια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο αυτό το οποίο για το οποίο σήμερα, μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίησή του. Είναι ένα έργο που θα προσφέρει σημαντικές, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Δωδεκανήσου που θα μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους στον τόπο τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.