Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ρόδου προχωρώντας στην προβολή των αιτημάτων τους.
Από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται στην πλατεία δημαρχείου με τα αγροτικά τους μηχανήματα, πραγματοποιώντας συγκέντρωση.
Οι αγρότες, γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος, ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να ασκήσει πολιτική πίεση στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους 5 βουλευτές του νομού, με τους οποίους ζητούν συνάντηση, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε στους αγρότες ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει μελέτη από επιστημονικό φορέα , προκειμένου να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των ελαφιών στο νησί της Ρόδου, δεδομένου ότι οι αγρότες αμφισβητούν τον αριθμό των 6. 284 που κατέγραψε η μελέτη του ΑΠΘ, καθώς από την εμπειρία τους εκτιμούν ότι είναι πολλαπλάσιος.
Την δυασαρέσκειά του για την αμήχανη στάση των αρμοδίων φορέων να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο, που αυξάνεται ανεξέλεγκτα, χωρίς καμία πρόβλεψη για τους αγρότες που βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης δέχθηκε τους αγρότες στην Περιφέρεια για να συζητήσουν το πρόβλημα.
Για τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα social media:
“Με τους αγρότες της Ρόδου, η συνάντηση μας αφορά πάντα όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Όλα τα θέματα, γιατί κτίσαμε μέσα στα χρόνια μια σχέση ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού που συνεχίζει. Όπως όλοι οι αγρότες της Ευρώπης, που βρίσκονται στους δρόμους για τη νέα ΚΑΠ και τα ιδιαίτερα ζητήματα της κάθε χώρας, έτσι και οι δικοί μας αγρότες είναι σε κινητοποιήσεις για τις δικές τους αγωνίες. Στην Ρόδο και στα γραφεία μας, συζητήσαμε όλα τα θέματα που σήμερα τους απασχολούν και δρομολογήσαμε λύσεις και πρωτοβουλίες ενώνοντας και τις δικές μας δυνάμεις μαζί τους. Υπάρχει ένα ειδικό θέμα, πρώτο στην προτεραιότητα της αγωνίας των αγροτών της Ρόδου, αυτό των ελαφιών.
Σε ένα δημόσιο διάλογο που χαρακτηρίζεται πλέον από άκρα, όποτε ανοίγει αυτή η συζήτηση διχάζεται σε φίλους και εχθρούς. Σε οικολόγους και καταστροφείς. Δεν είναι όμως έτσι η ζωή, ούτε βέβαια μπορούμε να επιτρέψουμε να διαμορφώνεται η διοίκηση μέσα απο την αμηχανία ή την απόσταση απο τα ζητήματα που προκαλούν αυτές οι εκατέρωθεν αντιδράσεις. Το ελάφι της Ρόδου είναι σύμβολο, είναι προστατευόμενο είδος, είναι μέρος της φύσης μας και της ταυτότητας μας, αλλά αυτό που βιώνουν οι αγρότες μας απαιτεί διαχείριση. Στεκόμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα που δίνουν να πείσουν τους έχοντες την αρμοδιότητα, όχι δεν είμαστε εμείς, να πάρουν τις πρωτοβουλίες που θα σεβαστούν και θα προστατεύσουν και το ελάφι και την σοδειά τους. Μάθαμε, γιατί αυτό είναι στάση ζωής, να γινόμαστε μέρος της λύσης και έτσι θα συνεχίσουμε”.