Σε μια κίνηση που υπόσχεται να αναδείξει την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας για την ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων, ενόψει της διεξαγωγής του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference) στην Ελλάδα, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.
Το πρώτο από αυτά τα θαλάσσια πάρκα θα είναι στο Αιγαίο Πέλαγος και θα περιλαμβάνει 11 συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως “τα ελληνικά Γκαλάπαγκος”, ενσαρκώνοντας πολύτιμους θησαυρούς βιοποικιλότητας, από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο.
Αντιθέτως, το δεύτερο θαλάσσιο πάρκο θα αναπτυχθεί στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή από τον βόρειο τομέα της Κεφαλονιάς έως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, περιλαμβάνοντας σημαντικές ζώνες της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.
Το Αιγαίο Πάρκο θα εκτείνεται σε περίπου 45 ακατοίκητες βραχονησίδες και τις περιβάλλουσες θαλάσσιες ζώνες τους, από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου, έως τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Οι συμπεριλαμβανόμενες νησίδες, όπως η Σύρνα, το Ανυδρο και τα Χριστιανά, είναι γνωστές για την ιδιαίτερη βιολογική τους σημασία και τα πολλά ενδημικά είδη που φιλοξενούν, λόγω της φυσικής τους γεωγραφικής απομόνωσης.
Το Ιόνιο Πάρκο, με εκκίνηση από την περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και επέκταση μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, αναμένεται να συμβάλει στην προστασία των απειλούμενων κητωδών που κατοικούν στην ελληνική τάφρο.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα πολυετών μελετών και προσπαθειών για την καταγραφή και προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη διεθνή της εικόνα ως ένας προορισμός που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την περιβαλλοντική συνείδηση και την προστασία της θάλασσας.
Το άρθρο Νέα θαλάσσια πάρκα αναμένεται να ανακηρυχθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο εμφανίστηκε πρώτα στο TravelDailyNews Greece & Cyprus.
«Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εξαγγελία για τα δύο θαλάσσια πάρκα που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση στο Αιγαίο.
Αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «παρά την πρόσφατη χαλάρωση στις σχέσεις μας, αυτή τη φορά φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα».
Σύμφωνα με την Milliyet, το TRTHaber, και άλλα ΜΜΕ της γείτονος, η Τουρκία θέτει θέμα γκρίζων ζωνών σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς (Our Ocean Conference)\, που θα διεξαχθεί στις 15-17 Απριλίου στη χώρα μας.
Το ένα είναι τα λεγόμενα και «ελληνικά Γκαλάπαγκος». Πρόκειται για έντεκα συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων, από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο. Το άλλο θα περιλαμβάνει θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς που θα καταλήγει σε Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Η Τουρκία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου. «Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ της γείτονος.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για το Θαλάσσιο Πάρκο
«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια του «Our Ocean Conference» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17. Απριλίου 2024.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα.
Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην εμπλέξει τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας.
Θα θέλαμε επίσης να συμβουλεύσουμε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα.
Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε το τετελεσμένο γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.
Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».
Πηγή: iefimerida.gr