Περιφέρεια

Στην 9η διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς “Our Oceans” (OOC-9), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε δύο θεματικά πάνελ συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και η Πρόεδρος Ενεργειακής α.ε. και Εντεταλμένη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάρα Αντωνιάδη

Στην 9η διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς “Our Oceans” (OOC-9), που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο  16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για έναν διεθνή θεσμό, που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών και να “αποσπάσει” δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς.

Η Ελλάδα, φιλοξενώντας την διάσκεψη, δηλώνει τη βούλησή της να συμβάλλει ενεργά, στις διεθνείς προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει την προστασία των ωκεανών.

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε δύο θεματικά πάνελ, θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και η Περιφερειακή Σύμβουλος Μάρα Αντωνιάδη, Πρόεδρος Ενεργειακής α.ε.  και Εντεταλμένη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης θα μιλήσει για την μετάβαση στον αειφόρο τουρισμό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη θεματική ενότητα «Βιώσιμος Τουρισμός στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου & Παγκόσμια Καινοτομία».

Η Μάρα Αντωνιάδη θα συμμετάσχει στην ενότητα «Συγκεκριμένες λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας: Αποστολή Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030».

Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός και σίγουρα το σημαντικότερο για θέματα περιβάλλοντος που έχει φιλοξενήσει η Ελλάδα. Θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 120 κράτη, πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών, υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Τη σημασία της διεξαγωγής της διάσκεψης για τους ωκεανούς στην Ελλάδα, έχει τονίσει εξάλλου σε άρθρο του του και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η Ελλάδα με τα νησιά της διαθέτει την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο. Είναι παράδοξο, λοιπόν, το γεγονός ότι, αν και είμαστε μια χώρα θαλασσινή, στην πολιτική μας για τη φύση προτάσσουμε μονοσήμαντα κυρίως την προστασία του «πράσινου». Όχι, όμως, εξίσου και τη διαφύλαξη του «απέραντου γαλάζιου» που μας περιβάλλει. Γι’ αυτό, ακριβώς, η Ελλάδα διοργανώνει το φετινό «Our Ocean Conference». Τη σημαντικότερη ετήσια διεθνή διοργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διαφύλαξη του αγαθού των νερών σε όλα τα πεδία. Δεν υπάρχει οικονομική και κοινωνική ευημερία αν δεν βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον. Και κυρίαρχο φυσικό στοιχείο ήταν, είναι και θα είναι το νερό. Στην εποχή της Κλιματικής Κρίσης, λοιπόν, το προστατεύουμε. Σε μία Ελλάδα πράσινη, αλλά και γαλάζια. Η προστασία των θαλασσών και των υδάτων μας αποτελεί μία προτεραιότητα που παίρνει ισότιμα τη θέση της δίπλα στους άλλους εθνικούς στόχους», ανέφερε μεταξύ άλλων στο άρθρο του.

«Η Ελλάδα, μια χώρα με μια εκτεταμένη ακτογραμμή άνω των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων και άνω των 29 χιλιάδων νησιών και βραχονησίδων και μακρά ναυτική παράδοση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και το έργο της απανθρακοποίησης των νησιών.

Φιλοξενώντας τη διάσκεψη OOC-9 η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στροφή της προς τη βιώσιμη “γαλάζια” οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διάσκεψη αυτή να παραγάγει απτά αποτελέσματα και να προχωρήσει σε απτές δράσεις και δεσμεύσεις. Μέχρι στιγμής, στις προηγούμενες οκτώ διασκέψεις έχουν αναληφθεί 2.161 δεσμεύσεις από κράτη και διεθνείς οργανώσεις, με το οικονομικό τους αποτύπωμα να υπερβαίνει τα 130 δισ. δολάρια.

Επιπλέον των τομέων δράσεων που κάθε διάσκεψη OOC εστιάζει, η Ελλάδα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς:

– Βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά για την επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων.

– Πράσινη ναυτιλία, στο πλαίσιο της οποίας θα ενθαρρύνεται ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικά φιλικών δράσεων για τον έλεγχο της ρύπανσης, την προώθηση της απανθρακοποίησης και τη στροφή προς βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης, που αποσκοπούν στον περιορισμό του αντικτύπου της ναυτιλίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

– Μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά. Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

– Πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, μια θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους και λειτουργεί ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον στη Μεσόγειο και “ξεκλειδώνοντας” οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.