Δωδεκάνησα

Ολοκληρώνονται το φθινόπωρο οι μελέτες για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και Βορείου Αιγαίου

Τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Δωδεκανήσων, Βορείου Αιγαίου, Κόρινθος – Κως και Κως – Ρόδος.

Αντίστοιχα, για το ΒΑ Αιγαίο έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για την όδευση Σκύρος– Εύβοια και έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος –Θράκη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.

Όπως εξηγούν πηγές από τον ΑΔΜΗΕ στο ypodomes.com, το φθινόπωρο αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών βυθού και των χερσαίων τμημάτων για Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην ανάθεση των μελετών και των αναγνωριστικών ωκεανογραφικών – βυθομετρικών ερευνών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και τον Νοέμβριο του 2023 για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι μελέτες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ωρίμανση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογεί ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις.

Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση του αρμόδιου υπουργείου για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.

Διασύνδεση Δωδεκανήσων

Σε σχέση με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων, τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2029, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,048 δις ευρώ ενώ προγραμματίζεται και εκείνη του Βορείου Αιγαίου.

Με τα έργα που προγραμματίζονται, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό σύστημα 6 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Ειδικότερα, θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Ρόδου (και εμμέσως της Χάλκης που συνδέεται με τη Ρόδο με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Καρπάθου (και της Κάσου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Σύμη, των Κω – Καλύμνου (και εμμέσως της Ψερίμου της Τελένδου, της Νισύρου, της Τήλου, της Λέρου, των Λειψών και του Γυαλιού), της Πάτμου και των Αρκιών (και του Μαραθίου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης).

Διασύνδεση ΒΑ Αιγαίου

Το 2030, προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 1,208 δισ. ευρώ.

Με το σύστημα υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων που θα εγκατασταθούν, θα ενταχθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 8 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – της Λήμνου, του Άγιου Ευστρατίου, της Σκύρου, της Λέσβου, της Χίου (Ψαρών), της Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), της Ικαρίας και του Αγαθονησίου.

Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

 

ypodomes.gr