Το υποκατάστημα Ρόδου της Τράπεζας της Ελλάδος επισκέφθηκε ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τη διοργάνωση εκεί του εκπαιδευτικού σεμιναρίου της Τράπεζας με θέμα «Κοινή διαδικασία ελέγχου (CCP) των συστημάτων επεξεργασίας χρηματικού».
Τον Διοικητή συνόδευε η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η Διευθύντρια του Γραφείου του κα Αλίκη Δουλή, ο Διευθυντής Χρηματικού της ΤτΕ Γεώργιος Γύπαρης και η Αν. Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού κα Μαρία Κουτσούκαλη.
Για την άψογη διοργάνωση του σεμιναρίου συνεργάστηκε το προσωπικό του Τμήματος Επιμόρφωσης της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού με το προσωπικό του Υποκαταστήματος και τους συναδέλφους της Διεύθυνσης Χρηματικού της ΤτΕ. Το σεμινάριο αποτελεί μία ακόμα ενέργεια και προσπάθεια της Διοίκησης της ΤτΕ και της Διεύθυνσης Χρηματικού να βελτιώσει και να εξορθολογήσει τις διαδικασίες επεξεργασίας και διαχείρισης χρηματικού αφουγκραζόμενη τις αλλαγές και τις μεταβολές του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος αλλά και την αγωνία και τα προβλήματα των συναδέλφων.
Τον κ. Διοικητή υποδέχθηκε η Διευθύντρια του Υποκαταστήματος Ρόδου κα Βασιλική Γλιαρμή, η οποία ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για το Κατάστημα και για τους εργαζόμενους εκεί η επίσκεψη του κ. Διοικητή. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός και για την ίδια τη Ρόδο. Ένα ακριτικό νησί, το οποίο εκτός των άλλων αντιπροσωπεύει, εδώ και δεκαετίες, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του Τουρισμού της Πατρίδας μας.
Ο κ. Γύπαρης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλα τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από τη Διεύθυνση Χρηματικού επί της θητείας του αλλά και σε όλα όσα προγραμματίζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας απευθυνόμενος στον κ. Διοικητή: «Όλα όσα έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και όσα σχεδιάζουμε δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς την δική σας υποστήριξη κύριε Διοικητά και κυρία Υποδιοικήτρια αλλά και την αφοσίωση των συναδέλφων στο έργο και το όραμα της Τράπεζας».
Στο σύντομο χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες ο κ. Διοικητής τόνισε μεταξύ άλλων : «Ως υπάλληλοι της ΤτΕ υπηρετείτε με τον καλύτερο τρόπο το όραμα και τις αξίες της Τράπεζας και συμβάλετε καίρια στην διατήρηση του κύρους και της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας την αποδοχή των μετρητών αλλά και την πρόσβαση σε αυτά, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, με επιτυχία, αιφνίδιες και απότομες μεταβολές της ζήτησης και γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά και σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να εργάζεστε ομαδικά και με τον ίδιο ζήλο.»
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πράσινη» διάσταση που έχουν οι αλλαγές που δρομολογεί η Τράπεζα σημειώνοντας ότι τα νέα συστήματα επεξεργασίας καθώς και οι μεταβολές των διαδικασιών, που οι νέες δυνατότητες αυτών των συστημάτων επέφεραν, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων και καθιστούν τα τραπεζογραμμάτια πιο ασφαλή, βιώσιμα και αποδοτικά καθώς αποτρέπεται η παραχάραξη, παρατείνεται ο κύκλος ζωής τους και διευκολύνεται η χρήση και η αποδοχή τους από τους συμπολίτες μας, ως μέσο πληρωμών. Σημείωσε μάλιστα ότι η χρήση τραπεζογραμματίων από 1 άτομο, για ένα έτος, ως μέσο πληρωμών ισοδυναμεί με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 8 χιλιόμετρα!
Το Υποκατάστημα Ρόδου
Το Υποκατάστημα της Τράπεζας στη Ρόδο αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Βρίσκεται στο Μανδράκι, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, δίπλα σε εξίσου επιβλητικά κτίρια της ίδιας περίπου εποχής, έξω από τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης και υπό το βλέμμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του νησιού.
Το κτίριο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1930, κατασκευάστηκε την εποχή της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα προκειμένου να στεγάσει το υποκατάστημα της Banca d’Italia στο νησί. Μετά την απελευθέρωση, το κτίριο μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Δημόσιο και το 1952 περιήλθε επισήμως στην κυριότητα της Τράπεζας.
Τα σχέδια της μελέτης είναι ανυπόγραφα και έχουν καταρτιστεί στη Ρώμη, όμως οι 11 διαφορετικές σχεδιαστικές προτάσεις που σώζονται στα αρχεία της Τράπεζας μαρτυρούν την ιδιαίτερη προσοχή που κατέβαλε ο Ιταλός αρχιτέκτονας ώστε να εντάξει το κτίριο στην αρχιτεκτονική της Ρόδου των ιπποτών.
Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην πλούσια εσωτερική διακόσμηση, που παραπέμπει άμεσα στο μεσαιωνικό παρελθόν του νησιού, ενώ το μεγάλο υαλόφρακτο στο κέντρο της κεντρικής αίθουσας συναλλαγών, τα μαρμάρινα δάπεδα, τα ξύλινα γκισέ, η επίπλωση και τα φωτιστικά, επιχειρούν – και πετυχαίνουν – να ενώσουν το χθες με το σήμερα. Όλοι οι χώροι, οι τοιχογραφίες, οι οροφογραφίες, τα βιτρώ, τα ξύλινα έπιπλα και τα γκισέ είναι δουλεμένα με προσοχή και λεπτομέρεια.
Εσωτερικά, η διαρρύθμιση των χώρων ακολουθεί την ίδια τυπολογία με τα σύγχρονά του κτίρια, την οποία υιοθέτησαν και τα μεταγενέστερα ελληνικά τραπεζικά καταστήματα, δηλ. χώροι για θησαυροφυλάκια, αρχείο, βοηθητικοί χώροι στο υπόγειο, αίθουσα συναλλαγών, γραφείο διευθυντή και άλλα γραφεία στο ισόγειο, και κατοικία διευθυντή στον πρώτο όροφο με ανεξάρτητη είσοδο.
Το Υποκατάστημα της Ρόδου αποτελεί στοιχείο θαυμασμού και σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και το νησί της Ρόδου. Οι όποιες φθορές που υπέστη το κτίριο στη διάρκεια του χρόνου αποκαταστάθηκαν άψογα από την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Συντήρησης Έργων Τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.
ot.gr