Εκδηλώσεις

«Μοναδική εμπειρία ζωής η καλλιτεχνική διαμονή κεραμικής στη Ρόδο» δηλώνουν οι φιλοξενούμενες καλλιτέχνιδες από Αίγυπτο και Λίβανο

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η καλλιτεχνική διαμονή σύγχρονης κεραμικής του Καταλύματος της Γαλλίας με τη συμμετοχή για πρώτη φορά από το Μεσογειακό Νότο, δύο σπουδαίων καλλιτέχνιδων, της Αιγύπτιας κεραμίστριας Heba Helmi και τη Λιβανέζας Nina Salem Shabb.

Για ολόκληρο το μήνα Απρίλιο οι δύο καλλιτέχνιδες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, να γνωρίσουν την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου, τη ροδίτικη κεραμική τέχνη, την ιστορία και τις ομορφιές του νησιού και να μοιραστούν μαζί με το κοινό της Ρόδου τεχνοτροπίες και παραδόσεις από τις χώρες τους.

Πιο συγκεκριμένα οι δυο δημιουργοί ξεναγήθηκαν από τις αρχαιολόγους κυρίες Άννα-Μαρία Κάσδαγλη και Νατάσσα Ψαρολογάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, στην Κοσμητική Συλλογή, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και συνοδευόμενες από την κ. Αλίκη Μοσχή επισκέφθηκαν το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, το Λαογραφικό Μουσείο Αρχαγγέλου, το Πάρκο Τέχνης στην Αρχίπολη, καθώς και τα εργαστήρια κεραμικής των Κώστα Νεοφύτου, Δημήτρη Μπόνη, και Δημήτρη Γιασιράνη. Παράλληλα επισκέφθηκαν την Αρχαία Κάμειρο, το Φουντουκλί, την Λίνδο, την Καλλιθέα, την Φιλέρημο, την Κυμισάλα και το Αρχαίο Στάδιο. Eίχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Σύμη και τον Πανορμίτη.

Οι καλλιτέχνιδες διδάχθηκαν την τεχνοτροπία του Ικάρου, από τους κεραμίστες Κώστα Νεοφύτου, Ρήγα Συμιού και Ελένη Μπουχούνα.

Στην αρχή της καλλιτεχνικής διαμονής οι δύο καλλιτέχνιδες, σε μία ανοιχτή εκδήλωση στο Κατάλυμα της Γαλλίας, παρουσίασαν στο κοινό της Ρόδου τη δουλειά τους και πρότειναν δύο master classes που υλοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Τα εργαστήρια ήταν συνολικής διάρκειας 10 ωρών έκαστο και ενθουσίασαν τους/τις συμμετέχοντες που είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην αραβική καλλιγραφία υλοποιώντας ένα συλλογικό έργο και σε νέες τεχνοτροπίες φιλοτεχνώντας περίτεχνα κεραμικά αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους τις καλλιτέχνιδες επισκέφθηκαν στο εργαστήριο του Καταλύματος μαθητές σχολείων αλλά και μέλη του 1ου Καπή Ρόδου.

Η διαμονή ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση γύρω από την έκθεση των δημιουργιών των master classes. Οι συμμετέχουσες υπογράμμισαν την μοναδική εμπειρία ζωής που βίωσαν μέσα σ ’αυτό το μήνα, υμνώντας όχι μόνο τις ομορφιές και την ξεχωριστό πολιτιστικό πλούτο της Ρόδου, αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων της κάνοντας λόγω για «μία μοναδική εμπειρία ζωής που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη και τις καρδιά μας» .

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ή δήλωση του συζύγου της Nina Shabb από το Λίβανο διακεκριμένου καρδιοχειρουργού Basem Salem και πρώην μέλους της κυβέρνησης του Λιβάνου, «κάθε πρωί που ξυπνάτε να θυμάστε ότι ζείτε σ’ έναν ευλογημένο τόπο, ειρήνης, ευημερίας, απίστευτου πολιτισμού και ομορφιάς, κάτι που λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν την τύχη να βιώνουν. Πίστεψε τα λόγια κάποιου που δεν έχει αυτή την τύχη»!

Αντίστοιχο ενθουσιασμό εξέφρασαν και οι ντόπιοι συμμετέχοντες/χουσες για τα μαθήματα κεραμικής. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες προσκάλεσαν τις καλλιτέχνιδες στα σπίτια, στα εργαστήρια και στα χωριά τους, και τiς επέτρεψαν να γνωρίσουν από κοντά παραδόσεις και έθιμα συνδεδεμένα με την πασχαλινή περίοδο που διανύουμε.

Η καλλιτεχνική διαμονή κεραμικής του Καταλύματος της Γαλλίας διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος “ALF in Motion” του Ιδρύματος Anna Lindh, χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, τον οργανισμό Meadows με έδρα τον Λίβανο το Shelter Art Space με έδρα την Αίγυπτο και έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου και της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Με αυτό το νέο γεωγραφικό άνοιγμα προς τον Μεσογειακό Νότο, γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του μακροπρόθεσμου στόχου του Κέντρου Κεραμικής Σύγχρονης Τέχνης του Καταλύματος της Γαλλίας, να καταστεί εκ νέου η Ρόδος τόπος συνάντησης και συνεργασίας, σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες από όλη τη Μεσόγειο, όπως υπήρξε στο παρελθόν.