Ρόδος

Θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε στα Κρητικά Ήταν μπλεγμένη με αγκίστρια, πετονιές στο κεφάλι και τα πτερύγια

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και Ενυδρείο ενημερώθηκε σήμερα (21.5.24) το πρωί για τον εκβρασμό μιας θαλάσσιας χελώνας στη περιοχή των Κρητικών.
Το άτυχο ζώο ήταν μια θηλυκή χελώνα Chelonia mydas, μπλεγμένη με αγκίστρια και πετονιές στο κεφάλι, και τα πτερύγια.
Η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) είναι μεγάλου μεγέθους θαλάσσιες χελώνα και μαζί με την Caretta caretta αποτελούν τα δυο είδη θαλάσσιων χελωνών που απαντώνται συχνότερα στις ακτές του νησιού.
Το μήκος του χελύου, δηλαδή του καβουκιού μίας πράσινης χελώνας, μπορεί να φτάσει μέχρι και 1,5 μέτρο και σε βάρος τα 100-150 kg, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεράσει τα 400 kg!
Η πράσινη χελώνα ζει μονίμως μέσα στην θάλασσα και τα θηλυκά άτομα βγαίνουν στην στεριά μόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους, τα οποία εκκολάπτονται μετά από περίπου 2,5 μήνες. Οι ενήλικες πράσινες χελώνες είναι αποκλειστικά φυτοφάγες.
Σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN κατηγοριοποιούνται ως «Κινδυνεύοντα» Είδη και προστατεύονται από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις, όπως η διεθνής σύμβαση CITES, η Σύμβαση της Βόννης, τα πρωτόκολλα της Διεθνούς Σύμβασης της Βαρκελώνης, τη Σύμβαση της Βέρνης, το παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), το Προεδρικό Διάταγμα 617/80 και το Προεδρικό Διάταγμα 67/81, το οποίο που απαγορεύει την σύλληψη, το εμπόριο, την κακοποίηση, την θανάτωση και την κατοχή θαλασσίων χελωνών.
Μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί είναι η παγίδευσή τους σε εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, πετονιές, αγκίστρια κλπ.).
Τα «Δίχτυα Φαντάσματα» ή αλλιώς “Ghost Nets» εκτιμάται ότι αποτελούν πάνω από το 40% των πλαστικών απορριμμάτων στις θάλασσες του πλανήτη! Θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.
Σε πολλά μέρη του κόσμου καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους από τη θάλασσα.
Οι πετονιές και τα δίχτυα είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά συνθετικά υλικά και επομένως η καταστροφική δράση τους, όπως τραυματισμός, ακρωτηριασμός ή παγίδευση ζώων, αλλά και η καταστροφή οικοτόπων όπως ύφαλοι και τα λιβάδια ποσειδωνίας, συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά την σκόπιμη ή τυχαία απόρριψη τους στη θάλασσα.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε νεκρό ή τραυματισμένο θαλάσσιο ζώο, παρακαλούμε ενημερώστε τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σταθμού ή στο τηλέφωνο 2241027308.