Πολιτική

Τριαντόπουλος από Ρόδο: Ξεπερνά τα 30 εκατ. το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού

Την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε την Ρόδο, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κα Μαριάνθη Δημοπούλου, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης που επιτελείται στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί τον Ιούλιο του 2023.

Το πρωί της Τρίτης, πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου, στην οποία παρίσταντο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, καθώς και μέλη αυτής. Στη συνάντηση η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, Fraport, παρουσίασε στοιχεία τόσο για τη διαχείριση της περσινής κρίσης εξαιτίας της πυρκαγιάς, όσο και στοιχεία αναφορικά με την κίνηση – μέχρι τώρα – για τη φετινή σεζόν.

Κατά τη συνάντησή τους ο Υφυπουργός δεν παρέλειψε να συγχαρεί την εταιρεία για την άψογη συνεργασία που είχαν με το αεροδρόμιο τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διαχείριση της κρίσης, που αφορούσε περισσότερους από 20.000 επισκέπτες οι οποίοι βρίσκονταν στο νησί εκείνες τις ημέρες.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός στάθηκε και στη σημαντική αύξηση των επισκεπτών κατά τη φετινή χρονιά, η οποία και φτάνει το 15% για το πρώτο πεντάμηνο του 2024, σύμφωνα με την κίνηση των πτήσεων.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Ρόδο, όπου συναντήθηκε με την υπηρεσιακή ιεραρχία και τα στελέχη του σώματος, ενώ με τη Δασική Υπηρεσία πραγματοποίησε αυτοψίες σε έργα αντιδιαβρωτικής θωράκισης που έχουν υλοποιηθεί στις δασικές περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, καθώς και αυτοψίες σε δασικές περιοχές όπου πραγματοποιούνται έργα προληπτικού καθαρισμού από το πρόγραμμα προστασίας δασών AntiNero, με πόρους που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε, συνάντηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, και υπηρεσιακούς παράγοντες κατά την οποία αναλύθηκε το σημαντικό έργο και η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε – και συνεχίζεται να καταβάλλεται όλο το διάστημα – για την ανάκαμψη του νησιού μετά την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο, όπου ο Υφυπουργός είχε συνάντηση και με το Δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, όπου ο Υφυπουργός είχε την ευχέρεια με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης να συζητήσουν μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την πυρκαγιά του καλοκαιριού, αλλά και για την πορεία της τουριστικής κίνησης κατά τη φετινή χρονιά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ρόδο, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023, τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Ρόδου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές, αλλά και οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά την πρωτόγνωρη πυρκαγιά. Ένα σχέδιο με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, με έμφαση στην αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αλλά και τη στήριξη στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. 

Όσον αφορά, ειδικότερα, τα αντιδιαβρωτικά έργα, σημαντικό μέρος αυτών ολοκληρώνεται, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα σε δασικές και πεδινές περιοχές προχωρούν.

Παράλληλα, προχωρούν και τα έργα δασικής προστασίας, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από το Antinero. Και η υλοποίηση του σχεδίου για τη Ρόδο προχωρά και συνεχίζεται. Ρόδος, η οποία όχι μόνο κατάφερε να αντέξει, αλλά προχωρά μπροστά και προοδεύει. Αυτό προκύπτει και από τη φετινή σημαντική αύξηση των επισκεπτών στο νησί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αεροδρομίου.

Έτσι, κατά το πρώτο πεντάμηνο η ροή των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 15%, ενώ η αύξηση μόνο το Μάιο είναι κοντά στο 20%. Αποτελούν ιδιαίτερα αισιόδοξες ενδείξεις, αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που επιτελείται στο νησί από όλους τους εμπλεκόμενους.

Κάτι που φάνηκε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, κατά τις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού του 2023, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πρώτοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες συνεργάστηκαν και προσέφεραν, ώστε με στενό συντονισμό και συνεργασία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης επετεύχθη η πολύ δύσκολη διαχείριση μιας πρωτόγνωρης – για τα παγκόσμια δεδομένα – κατάστασης κατά την εξέλιξη μιας φυσικής καταστροφής.».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ