Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: ” H ανάληψη ευθυνών είναι για εμάς πηγή ενέργεια. Και δύναμη που κάνει την ζωή μας καλύτερη”

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος παρέστη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, όπου εξετάσθηκαν όλα τα αναπτυξιακά έργα πνοής που δρομολογούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συζητήθηκε διεξοδικά ο σχεδιασμός και υλοποίηση της συνεργασίας Δήμου Κω και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Έργα μακράς πνοής και τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας που θα θωρακίσουν το μέλλον του νησιού και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του τόπου.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έναρξη αναγνωριστικών μελετών για τον σχεδιασμό νέου οδικού δικτύου στην ανατολική πλευρά του νησιού, με τη διάνοιξη δρόμου που θα ενώνει τον Άγιο Φωκά με την Καρδαμαινα στην Κω, ένα έργο που θα επιλύσει σ’ έναν μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα του νησιού και θα προσδώσει υπεραξία σε ένα τεράστιο κομμάτι το οποίο διαχρονικά παρέμενε αναξιοποίητο. Γίνεται μία διερευνητική προσπάθεια να δουν, να χαρτογραφήσουν, κατά πόσο μπορεί να γίνει δρόμος εκεί, που θα δώσει εντελώς διαφορετική προοπτική συνολικά στο νησί. 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με μία μακροσκελέστατη δήλωσή του, αναφέρεται αναλυτικά σε όλα τα θέματα του νησιού που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του οργάνου, σε μία ολιστική προσέγγιση για όσα δρομολογούνται και είναι σε τροχιά υλοποίησης, επισημαίνοντας ότι “η ανάληψη ευθυνών είναι για εμάς πηγή ενέργεια. Και δύναμη που κάνει την ζωή μας καλύτερη”.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι:

Ανοίγει εντός των ημερών η σχετική πρόσκληση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Δημόσια Υγεία και η κατάθεση της πρότασης για το νέο Νοσοκομείο Κω.

Ολοκληρώθηκε η γεωτεχνική έρευνα στο λιμάνι της Κεφάλου και προχωράει το κλείσιμο του φακέλου του έργου.

Ολοκληρώνεται σύντομα η αξιολόγηση των προτάσεων του Δήμου Κω για την χρηματοδότηση έργων ανάπλασης στην πόλη και σύντομα θα δεχθεί ο Δήμος μια μεγάλη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός ακόμα σημαντικού έργου.

Ανακοινώθηκε η έναρξη των αναγνωριστικών μελετών για τον σχεδιασμό νέου οδικού δικτύου από τον Άγιο Φωκά προς Καρδάμαινα.

Ανακοινώθηκε η νέα χρηματοδότηση προς τον Δήμο Κω, ύψους 750.000 ευρώ, μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων που η Περιφέρεια έφτιαξε για να στηρίξει τους Δήμους των νησιών.

Ενημερώθηκαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραλαβή εντός των προσεχών ημερών του ΧΥΤΑ Κω και άμεσα ή λειτουργία του θα περάσει στην διαχείριση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και τα πρώτα έργα αποκατάστασης των βλαβών του.

Παρουσιάσθηκε το πλαίσιο της ψηφιακής καμπάνιας τουριστικής προβολής της Κω, που είναι σε εξέλιξη.

Και τέλος ενημερώθηκαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μελέτη βελτίωσης του οδικού άξονα Κως-Αεροδρόμιο, ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σε εξέλιξη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χατζημάρκου:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω, χθες, σε μια μακρά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα του νησιού.

Ζωντανοί χώροι τα Δημοτικά Συμβούλια και ακόμα πιο ζωντανές οι συζητήσεις σε αυτά. Συμμετέχουμε με χαρά, για πολλούς λόγους.
Κυρίως, γιατί έχουμε έτσι την δυνατότητα να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις και τους εκπροσώπους κάθε τοπικής κοινωνίας και έτσι με έναν άμεσο τρόπο να παρουσιάσουμε το σχέδιο μας, ναι εμείς έχουμε σχέδιο, και να απαντήσουμε, χωρίς προκαθορισμένη ατζέντα, σε όλα τα ζητήματα που μας ζητείται. Είναι ωραίο το συναίσθημα να μην φοβάσαι καμία ερώτηση και να θέτεις στον δημόσιο διάλογο όλα τα ζητήματα.

Μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Γιάννη Κρητικό, Μπάμπη Ναβροζίδη και Χρήστο Μιχαλάκη, την Έπαρχο Κω Ντίνα Σβύνου να συμμετέχει από απόσταση λόγω απουσίας της στο εξωτερικό, τον Διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας μας Νίκο Λυμπερόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Χρήστο Γαμβρούδη, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νίκο Παπασταματίου και τους ειδικούς συνεργάτες μας Στέφανο Δράκο, Μιχάλη Μωρέ, Γιώργο Μηνατσή και Έλλη Βελιάδη, μπορέσαμε να αναπτύξουμε μια σειρά από μεγάλα θέματα του νησιού.

Κύρια θέματα της χθεσινής συζήτησης μας:

● Ανοίγουμε εντός των προσεχών ημερών την σχετική πρόσκληση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Δημόσια Υγεία και ανοίγει ο δρόμος της κατάθεσης της πρότασης για το νέο Νοσοκομείο Κω. Αυτό είχαμε υποσχεθεί στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία εξαγγέλθηκε από τον ίδιο το νέο Νοσοκομείο της Κω και παραμένουμε πιστοί στην αρχή της τήρησης του λόγου μας.

● Ολοκληρώσαμε, αφού φέραμε στην Κέφαλο πλωτό γερανό, την γεωτεχνική έρευνα στο λιμάνι της Κεφάλου και προχωράμε στο κλείσιμο του φακέλου του έργου του λιμανιού στην Κέφαλο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί στον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κω, που μελέτησε το έργο, Παναγιώτη Αβρίθη.

● Ολοκληρώνεται σύντομα η αξιολόγηση των προτάσεων του Δήμου Κω στην πρόσκληση που του απευθύναμε, ονομαστικά, για την χρηματοδότηση έργων ανάπλασης στην πόλη της Κω και σύντομα θα δεχθεί ο Δήμος Κω μια μεγάλη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός ακόμα σημαντικού έργου.

● Ανακοινώσαμε την έναρξη των αναγνωριστικών μελετών για τον σχεδιασμό νέου οδικού δικτύου από τον Άγιο Φωκά προς Καρδάμαινα.

● Ανακοινώσαμε την νέα χρηματοδότηση πρός τον Δήμο Κω, ύψους 750.000,οο ευρώ, μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων που η Περιφέρεια μας έφτιαξε για να στηρίξει τους Δήμους των νησιών μας σε αυτή την αρμοδιότητα τους.

● Ενημερώσαμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με τα πλήρη και αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της σχέσης του Δήμου Κω με τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μην διακινούνται μυθεύματα ως προς αυτό.

● Ενημερώσαμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραλαβή εντός των προσεχών ημερών του ΧΥΤΑ Κω, αφού το σχετικό ΦΕΚ μας κοινοποιήθηκε μόλις στις 20 Μαΐου. Άμεσα ή λειτουργία του ΧΥΤΑ Κω θα περάσει στην διαχείριση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και τα πρώτα έργα αποκατάστασης των βλαβών του.

● Παρουσιάσαμε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το πλαίσιο της ψηφιακής καμπάνιας τουριστικής προβολής της Κω, που είναι σε εξέλιξη.

● Ενημερώσαμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την μελέτη βελτίωσης του οδικού άξονα Κως-Αεροδρόμιο, ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σε εξέλιξη.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά για την πρόσκληση και στο πρόσωπο της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Διονυσίας Τελλή όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για την φιλοξενία.
Όπως συνηθίζω να λέω, η ανάληψη ευθυνών είναι για εμάς πηγή ενέργεια. Και δύναμη που κάνει την ζωή μας καλύτερη ✌️