Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων
Τον Οκτώβριο πρόκειται να ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων στο τμήμα Ρόδος – Κάρπαθος. Θα έχει προηγηθεί νωρίτερα η ολοκλήρωση της έρευνας για τα τμήματα Κόρινθος – Κως και Κως – Ρόδος.
Με τα έργα που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό σύστημα 6 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα.
Πιο συγκεκριμένα, θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Ρόδου (και εμμέσως της Χάλκης που συνδέεται με τη Ρόδο με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Καρπάθου (και της Κάσου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Σύμης, των Κω – Καλύμνου (και εμμέσως της Ψερίμου της Τελένδου, της Νισύρου, της Τήλου, της Λέρου, των Λειψών και του Γυαλιού), της Πάτμου και των Αρκιών (και του Μαραθίου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2,048 δις ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2029.
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη συναντήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το σχέδιο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Δωδεκανήσου προχωρά, στις Κυκλάδες το αντίστοιχο έργο είναι ήδη σε πολλά νησιά σε λειτουργία, και ο σχεδιασμός του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος στη Ρόδο, όπως εξαγγέλθηκε στις 28 Μαρτίου, προχωρά επίσης κανονικά.
Όπως και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΕ εκπονεί.
Ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει τα εξής :
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η ζωή η ίδια το έφερε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Σε όλο τον πλάνητη, τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα ήρθαν στην πυραμίδα των προκλήσεων. Σε όλο τον πλανήτη και στα νησιά μας. Μικρά οικοσυστήματα, τα νησιά, που είναι ευάλωτα, είναι ο κίνδυνος, μικρά οικοσυστήματα στα οποία οι παρεμβάσεις μας μπορούν να παράξουν γρηγορότερα αποτέλεσμα, είναι η ευκαιρία. Και εμείς πάντα την ευκαιρία αναζητούμε, σε όλη την πολιτική μας.
Καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια ή παθητικά μπροστά στον κίνδυνο; Όχι.
Με μια σειρά από δράσεις, έργα και πρωτοβουλίες, δίνουμε τον αγώνα μας και σε κάποιες περιπτώσεις και το παράδειγμα.
Υπάρχουν έργα αειφορίας στα νησιά μας, για τα οποία αν μιλούσες για αυτά πριν μερικά χρόνια θα σου έλεγαν οτι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Από τα νησιά μας ξεκίνησαν τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που συνιστούν ιστορικό άλμα για την πατρίδα μας και σε νησιά μας θα ολοκληρωθούν τα πρώτα στην χώρα. Γιατί δεν έγιναν δεκαετίες πριν; Γιατί είχαν, και εξακολουθούν να έχουν, πολιτικό κόστος.
Έχουμε άγνοια, πολιτικού, κινδύνου σήμερα;
Όχι. Έχουμε αυξημένο αίσθημα καθήκοντος.
Στην χθεσινή συνάντηση μου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, με χαρά διαπίστωσα ότι το σχέδιο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Δωδεκανήσου προχωρά, στις Κυκλάδες το αντίστοιχο έργο είναι ήδη σε πολλά νησιά σε λειτουργία, και ο σχεδιασμός του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος στη Ρόδο, όπως εξαγγέλθηκε στις 28 Μαρτίου, προχωρά επίσης κανονικά. Όπως και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΕ εκπονεί.
Η εποχή απαιτεί να αγνοήσουμε κάθε έννοια πολιτικού κόστους και να προχωρήσουμε μπροστά. Και εμείς, όπως και τα νησιά μας, αυτή την κατεύθυνση μόνο αγαπάμε