Δήμος

Γ. Παυλούς στον RV : Πρώτο μας μέλημα η αναθεώρηση των κανονιστικών διατάξεων στην Παλιά Πόλη

Ο δήμος Ρόδου θα πρέπει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης που θα είναι 10ετούς διάρκειας, αφού από τα 63 εκατ. ευρώ, τα 53 θα προέρχονται από ιδίους πόρους του δήμου.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Γιώργος Παυλούς, μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη ανέφερε ότι «Είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά από την άλλη είναι και μία μεγάλη πρόκληση να αναλαμβάνει κανείς καθήκοντα στη Μ. Πόλη, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και μία προγραμματική σύμβαση 10ετούς διάρκειας, με πάρα πολλά έργα μέσα. Η σύμβαση έχει υπογραφεί τον Απρίλιο του 2023, είναι μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας, του δήμου Ρόδου και του ΟΔΑΠ.

Στην τελευταία επίσκεψη της ΥΠΠΟ, κας Μενδώνη, όπου είχαμε συνάντηση στην ΠΝΑΙ, μας παρουσίασε το πρόγραμμα αφού προήδρευσε της επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και όλοι τόνισαν ότι η Μ.Π. που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO από το 1988 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Το αντικείμενο της προγραμματικής αποτελεί υλοποίηση των συγκοινωνιακών μελετών, την αναθεώρηση κανονιστικών διατάξεων και αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και επιπρόσθετα αφορά μελέτες έργων για την υλοποίησή τους».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε στο θέμα και ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να το καλύψει ο δήμος με τα 53 εκατομμύρια και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του δήμου, αυτά τα χρήματα, προφανώς δεν υπάρχουν, συνεπώς όπως είπε «ξεκινάμε από θεσμικά θέματα, δίνουμε προτεραιότητα σε θεσμικά θέματα για τη Μεσαιωνική Πόλη».

Ο κ. Παυλούς υποστήριξε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η υπουργός, «εφόσον έλαβε γνώση από όσα είπε ο δήμαρχος και κατανόησε απολύτως, άρα πρώτο μας μέλημα είναι να ξεκινήσουμε με τη νέα αναθεώρηση των κανονιστικών διατάξεων, είναι κάτι το οποίο το είχαμε στα σκαριά, έχουμε ξεκινήσει να το δουλεύουμε, ώστε μέσα στον χειμώνα να πάμε σε μία επικαιροποίηση των διατάξεων και του χρόνου να κινηθούμε και εφόσον και ο κόσμος βέβαια ενημερωθεί.

Το καλύτερο εργαλείο θα ήτανε, να υπάρχει μία Δημοτική Αστυνομία, οπότε μας λείπει ένα μεγάλο όπλο από τη φαρέτρα μας. Από, κει και πέρα όμως είναι και στη διαχείριση του κόσμου το πώς συμπεριφέρεται. Η υπουργός είπε την Παρασκευή στη σύσκεψη στην περιφέρεια, ότι την Πέμπτη έκανε μία βόλτα στην Μ.Π. και είδε όλα αυτά τα θέματα. Είναι κάτι που δεν μας τιμάει. Καθημερινά κάνουμε προσπάθειες αλλά δεν είναι εύκολο να τρέξεις ένα σκηνικό το οποίο έχει εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν προβλήματά με τα οχήματα, με τους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. Θα δουλέψουμε σκληρά, όλοι πρέπει να βάλουμε «πλάτη», να υπάρχει συνεργασία από όλους, τους κατοίκους κι από όλους.

Υπάρχουν περίπου 350 ακίνητα, τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στη Μεσαιωνική Πόλη και σκοπός είναι να αξιοποιηθούν τα ακίνητα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτά ίσως να αποτελούν εστίες μόλυνσης αλλά και να ενοχλούν γειτονιές και παρακείμενες κατοικίες και επιχειρήσεις λόγω της μη χρήσης τους και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Μας είπε λοιπόν η κα Βαλάκου, ότι προτείνονται διάφορες χρήσεις, κυρίως προσωρινής κατοικίας και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 200 από αυτά είναι σε ευνοϊκή κατάσταση, δεν υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις και σε πρώτη φάση για τα 45 ακίνητα θα βγει μία προκήρυξη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου», σημείωσε καταλήγοντας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσθηκε το 1ο Πρόγραμμα Αξιοποίησης Ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ, που έχει καταρτίσει ο οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού και αποσκοπεί στην ανάπτυξη, στη διατήρηση σε καλή κατάσταση των ακινήτων μέσα από συμβατές χρήσεις και στην αισθητική αναβάθμιση του ενεργού οικισμού.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η πρώτη ανοικτή συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου και του ΟΔΑΠ.

Αντικείμενο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, στην οποία συμμετέχουν, εκτός της υπουργού Πολιτισμού και προέδρου της Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Μεσαιωνικής Πόλης Γιώργος Παυλούς και η πρόεδρος του ΟΔΑΠ, είναι να θέτει τις κατευθύνσεις προς την Επιτροπή Παρακολούθησης για την πορεία υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης 10ετούς διάρκειας. Ειδικότερα, κατά την πρώτη συνεδρίαση, τέθησαν οι κατευθύνσεις για:

1. την αναθεώρηση κανονιστικών διατάξεων της Μεσαιωνικής Πόλης,
2. τη 2η φάση πολεοδομικής μελέτης,
3. τη διαχείριση απορριμμάτων,
4. το έργου του ηλεκτροφωτισμού και
5. τα άμεσα μέτρα προστασίας και άρσης ετοιμορροπίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εκτενής δημόσια παρουσίαση του 1ου Προγράμματος Αξιοποίησης 45 Ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ, από την πρόεδρο ΟΔΑΠ, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, τον γενικό διευθυντή ΟΔΑΠ, Ηλία Παπατσαρούχα, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών ΟΔΑΠ, Τάσο Παπαγεωργίου και τη νομική σύμβουλο ΟΔΑΠ, Σόνια Ευμορφοπούλου, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι φορέων, που παρακολούθησαν την παρουσίαση, όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης, Μαρία Αγγέλου και άλλοι πήραν τον λόγο.

Πηγή: Real Voice