Εκδηλώσεις

“Ο Μώλος έχει τη δική του ιστορία” μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Διαφάνι Καρπάθου στις 18 Αυγούστου

Στις 18 Αυγούστου 2024, οι απανταχού σύλλογοι των Ολυμπιτών με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Διαφάνι Καρπάθου με θέμα «“Ο Μώλος έχει τη δική του ιστορία”»

Η εκδήλωση αυτή θα αναδείξει την ιστορική σημασία του μώλου για την κοινότητα των Ολυμπιτών, ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς και αλλαγής στη ζωή των κατοίκων.

Ο μώλος του Διαφανίου δεν είναι απλώς ένα λιμάνι. Είναι ένα σύμβολο προόδου και ανάπτυξης για τους Ολυμπίτες.

Με την κατασκευή του, η μεταφορά αγροτικών, κτηνοτροφικών και εμπορικών προϊόντων έγινε ευκολότερη και ταχύτερη, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία και βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων. Τα πλοία έφερναν αγαθά και έπαιρναν τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για εμπόριο και ανάπτυξη.

Όμως, ο μώλος είχε και μια άλλη, πιο ανθρώπινη διάσταση. Έγινε το σημείο απ’ όπου πολλοί νέοι, μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς το άγνωστο. Αρχικά, οι μετανάστες έφευγαν εποχιακά, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες και συνθήκες ζωής, αλλά σταδιακά όλο και περισσότεροι αποφάσιζαν να εγκατασταθούν μόνιμα σε νέα μέρη. Το τελευταίο σκαλοπάτι του μώλου έγινε το πρώτο βήμα σε μια νέα ζωή, γεμάτη προκλήσεις και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αφηγήσεις, παρουσιάσεις και μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν αυτές τις αλλαγές. Θα τιμηθούν οι παλαιότερες γενιές που εργάστηκαν σκληρά για να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τον μώλο, καθώς και εκείνοι που ξεκίνησαν από εκεί για να δημιουργήσουν μια νέα ζωή σε μακρινούς τόπους. Θα υπάρξει επίσης έκθεση φωτογραφίας και προβολή ντοκιμαντέρ που θα απεικονίζουν την ιστορία και την εξέλιξη του μώλου μέσα στον χρόνο.

Με την παρουσία σας, θα ενισχύσετε τη σύνδεσή μας με το παρελθόν και θα βοηθήσετε να κρατήσουμε ζωντανές τις αναμνήσεις και τα διδάγματα των προγόνων μας για τις επόμενες γενιές.