Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος – “Περί δημοκρατίας” : Στα 50 χρόνια μεταπολίτευσης «πληρώνουμε» σε αυτή τη χώρα τον λαϊκισμό και τον φόβο απέναντι στο πολιτικό κόστος

Με παρέμβαση  – δήλωση του  στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο “Περί δημοκρατίας”, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, απαντάει στους ισχυρισμούς του Δήμου Κω  για το θέμα του ΧΥΤΑ Κω

 Το να κουνάει ο Δήμαρχος Κω εκ των υστέρων το δάχτυλο «ξαφνιασμένος», είναι ανεύθυνη-αντιδημοκρατική συμπεριφορά – Στα 50 χρόνια μεταπολίτευσης «πληρώνουμε» σε αυτή τη χώρα τον λαϊκισμό και τον φόβο απέναντι στο πολιτικό κόστος

 

 Η διαχείριση των «απορριμμάτων» αποδεικνύεται η δυσκολότερη μάχη για τη δημοκρατία μας, τονίζει ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

 

Αναλυτικά η δήλωση -παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου:

Περί δημοκρατίας
Αντιδημοκρατική χαρακτήρισε ο Δήμος Κω, σε ανακοίνωση του, την συζήτηση για την μελλοντική μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω, μόνο μετά το νοικοκύρεμα, την αποκατάσταση της περιβαλλοντικά ορθής λειτουργίας και φυσικά και την έκδοση Αδειας Λειτουργίας, που για πολλά χρόνια δεν έχει ο ΧΥΤΑ της Κω. Απλή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Νομοθεσία, που ο Δήμαρχος Κω γνωρίζει και διαδικασία που όχι απλώς προβλέπει αλλά και επιβάλλει η νομοθεσία και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Διαδικασία, που και ο ίδιος ο Δήμαρχος Κω υπερψήφισε, για μεταφορά απορριμμάτων μεταξύ άλλων νησιών στην διάρκεια της θητείας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, στην βάση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που και ο ίδιος υπερψήφισε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Μια απόφαση, δηλαδή, στην βάση ήδη γνωστού νομικού και κανονιστικού πλαισίου, εφαρμοσμένη αλλού και με τις δικές του θετικές ψήφους ήδη απο το 2021.
Μετά την ανακοίνωση του Δήμου Κω, ο Δήμαρχος του νησιού υποστήριξε αυτήν, διανθισμένη με πολλά καινοφανή “επιχειρήματα” στον δημόσιο λόγο του. Βάζω σε εισαγωγικά τον όρο επιχειρήματα γιατί τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα ως προς την ακρίβεια αυτών.
Τι είναι λοιπόν δημοκρατία για τον Δήμαρχο της Κω; Να λες στον λαό σου αυτό που θέλει να ακούσει; Να μιλάς με “τέχνη” στην ψυχοσύνθεση του ανώνυμου σχολιαστή του διαδικτύου; Ή άλλα να λες στα όργανα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες και άλλα σε αυτούς που σε ψηφίζουν;
Η δημοκρατία δεν είναι πάπλωμα να σκεπάζουμε την ακαταστασία μας ούτε χαλάκι να κρύβουμε από κάτω τις αταξίες μας.
Η δημοκρατία, όπως και η ελευθερία, θέλει αρετή και τόλμη.
Αρετή για να κάνεις τη δουλειά με μέθοδο, με εργατικότητα και με συνέπεια και τόλμη για να μην διστάσεις μπροστά σε δύσκολες αλλά αναγκαίες και επωφελείς για το σύνολο αποφάσεις.
Μεταξύ 2021 και 2022, οπότε και ο ίδιος υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, επί έναν περίπου χρόνο ήταν ανοικτή η διαβούλευση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του Νοτίου Αιγαίου, όπου γινόταν ρητή και σαφή αναφορά. Ο Δήμος Κω όμως δεν έστειλε καμία πρόταση, τεκμηρίωση, παρατήρηση, αντίρρηση. Δεν είχε καν συγκαλέσει τότε το δημοκρατικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δημόσιος διάλογος προηγήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ο Δήμος Κω ήταν απών.
Η δημοκρατία όμως μετριέται από τον βαθμό και την ποιότητα συμμετοχής στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Όχι από τις δημόσιες τοποθετήσεις ή τουλάχιστον όχι μόνο από αυτές. Αυτή τη δημοκρατία θέλω εγώ να υπηρετώ.
Η διαιώνιση ντροπιαστικών καταστάσεων αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων που επιβαρύνουν τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο και υποθηκεύουν το περιβάλλον των νησιών είναι για μένα αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Το να μην ξέρει ή να κάνει ότι δεν ξέρει ο διοικών τι ψηφίζει είναι βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Το να κουνάει εκ των υστέρων το δάχτυλο «ξαφνιασμένος» είναι και βαθιά ανεύθυνη. Ο χορός της ανευθυνότητας ξεκίνησε βλέπουμε από τις διαδοχικές ανακοινώσεις που έχουν ακολουθήσει στη βάση ανυπόστατων ανακριβειών. Αλλά δεν μάς ξαφνιάζει αυτό.
Στα 3 χρόνια λειτουργίας του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, έχουμε υποστεί πολλές επιθέσεις αλλά συνειδητά επικεντρώσαμε όλες μας τις δυνάμεις όχι στις πολιτικές αλλά στις περιβαλλοντικές μάχες. Μάχες αναγκαίες για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στην διαχείριση των τριτοκοσμικών χωματερών που τραυμάτιζαν, ή τραυματίζουν ακόμα κάποιες που έμειναν, τα νησιά μας.
Όπως ο ΧΥΤΑ της Κω, που λειτουργεί παραβιάζοντας δεκάδες προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στον οποίο θα αναλάβουμε σύντομα δράση προκειμένου να τον μετατρέψουμε σε έναν χώρο που δεν θα μας ντροπιάζει πια και δεν θα μολύνει το περιβάλλον και θα επιβαρύνει την Δημόσια Υγεία.
Μπαίνουμε και σε αυτή την μάχη με το ίδιο χαμόγελο και την ίδια όρεξη για δουλειά που μπήκαμε σε δεκάδες αντίστοιχες μάχες μέχρι σήμερα και κανένα δάκτυλο από αυτά που απειλητικά κινούνται μπροστά μας δεν είναι ικανό να μας αποτρέψει από την εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανόνων που σέβονται το περιβάλλον, την δημόσια υγεία, το δημόσιο χρήμα, τους πολίτες.
Στα 50 χρόνια μεταπολίτευσης «πληρώνουμε» σε αυτή τη χώρα τον λαϊκισμό και τον φόβο απέναντι στο πολιτικό κόστος. Η διαχείριση αυτών των «απορριμμάτων» αποδεικνύεται η δυσκολότερη μάχη για τη δημοκρατία μας.
Καλημέρα