Αστυνομικό

Πώς συνέβη το επεισόδιο στη Σύμη: Ο διακινητής εμβόλισε το σκάφος, ο νεκρός μετανάστης σκοτώθηκε από πυρά του Λιμενικού

‘Οπως φαίνεται, ο 39χρονος με καταγωγή από το Κουβέιτ δέχτηκε βολίδα κατά την καταδίωξη του σκάφους από το Λιμενικό – Πώς ξεκίνησε η καταδίωξη ανοιχτά της Σύμης

Λεπτομέρειες έρχονται στο φως σχετικά με το επεισόδιο στη Σύμη, ανάμεσα σε ταχύπλοο με μετανάστες από την Τουρκία και σκάφος του Λιμενικού, που κατέληξε στον θάνατο ενός 39χρονου αλλοδαπού.

Όπως φαίνεται, ο 39χρονος με καταγωγή από το Κουβέιτ δέχτηκε βολίδα κατά την καταδίωξη του σκάφους από το Λιμενικό.

Όλοι οι επιβαίνοντες ήταν υπήκοοι Κουβέιτ, ανάμεσά τους και 5 ανήλικα παιδιά. Μεταφέρθηκαν στη Σύμη, όπου και γίνεται η προανάκριση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένα σκάφος από τα παράλια της Τουρκίας αποπειράθηκε να μεταφέρει 15 μετανάστες στη Σύμη. Έγινε αντιληπτό από περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος, το οποίο το καταδίωξε. Οι χειριστές του ταχύπλοου σκάφους δεν υπάκουσαν στις εντολές του Λιμενικού που το κάλεσαν να σταματήσει και ανέπτυξαν ταχύτητα προκειμένου να διαφύγουν. Έτσι, ξεκίνησε η καταδίωξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο χειριστής του ταχύπλοου εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού. Ένα από τα στελέχη του πληρώματος του Λιμενικού άνοιξε πυρ, πυροβολώντας αρχικά τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό, και στη συνέχεια έριξε άλλες δύο βολές προκειμένου να θέσει εκτός λειτουργίας τη μηχανή του ταχύπλοου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τις πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σύμης ύποπτο ταχύπλοο σκάφος.

Το ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του περιπολικού σκάφους ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό τη διαφυγή του.

Ακολούθησε καταδίωξη από το σκάφος του Λιμενικού, με τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων, στα οποία το ταχύπλοο δεν συμμορφώθηκε, εκτελώντας επανειλημμένα ακραία επικίνδυνους ελιγμούς και εμβολίζοντας το σκάφος του Λιμενικού στην αριστερή πλευρά και συγκεκριμένα πλησίον της θέσης του κυβερνήτη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών του πληρώματος του Λιμενικού.

Προκειμένου αποτραπεί ο άμεσος κίνδυνος για το πλωτό του Λιμενικού και το πλήρωμά του, πραγματοποιήθηκαν αρχικά προειδοποιητικές βολές χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως στοχευμένες βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα που αποσκοπούσαν στην ακινητοποίηση του ταχυπλόου.

Κατόπιν της ακινητοποίησης του σκάφους, διενεργήθηκε έλεγχος επί του ταχυπλόου από το πλήρωμα του ΠΛΣ, όπου και διαπιστώθηκε ότι ένας 39χρονος άνδρας είχε τραυματιστεί θανάσιμα, πιθανόν από βολίδα.

Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με έτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Ρόδου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, προκειμένου στη συνέχεια διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου.

Στο ταχύπλοο επέβαιναν συνολικά 14 αλλοδαποί (5 ανήλικοι, 8 άντρες, 1 γυναίκα), ενώ από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί που αναγνωρίστηκαν ως διακινητές, για παράβαση των αρ. 82 και 83 του Ν. 3386/2005, αρ.25 παρ. 1 εδ. β του Ν. 5038/2023 και 306 του Π.Κ. και κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος”.