Περιφέρεια

Φωτορεπορτάζ: Τριτοκοσμικές εικόνες ντροπής από τον ΧΥΤΑ – σκουπιδότοπο που ο Δήμος Κω παρέδωσε στον ΦΟΔΣΑ

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο περιβαλλοντικά επικίνδυνος ΧΥΤΑ – ντροπή για την Κω, που επί χρόνια λειτουργεί χωρίς άδεια, παραδόθηκε στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που αναλαμβάνει να βάλει τάξη στο χάος

Ντροπιαστικές εικόνες από ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στο νησί της Κω, χωρίς κανένας  υπεύθυνος – και εν προκειμένω η δημοτική αρχή – να ενοχλείται, αποκαλύπτει σήμερα το Realvoice995.gr.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν έναν σκουπιδότοπο και μόνο κατ΄όνομα ΧΥΤΑ, που λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς άδεια, με τραγικές ελλείψεις,  με διαλυμένες υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό, μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα στην καρδιά του νησιού.

Ο ΧΥΤΑ της Κω – μνημείο περιβαλλοντικής και πολιτικής  ανευθυνότητας, παραδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου από τον Δήμο Κω στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος καλείται τώρα να βάλει τάξη στο χάος που παρέλαβε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένας δεν έδειχνε να ενοχλείται από την τριτοκοσμική κατάσταση του ΧΥΤΑ, μέχρι την ώρα που άνοιξε το θέμα της ψηφισμένης και από τον Δήμαρχο Κω, ως μέλος της προηγούμενης διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, μεταφοράς απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω, όταν αυτός αποκατασταθεί και αδειοδοτηθεί, βάσει των προβλεπομένων από τον ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.

Η ακατανόητη αντίδραση του Δημάρχου Κω, να δηλώσει “ξαφνιασμένος” από μια απόφαση που εδράζεται σε εφαρμογή σχεδίου που και ο ίδιος έχει ψηφίσει,  επιτιθέμενος μάλιστα με χαρακτηριστική σφοδρότητα  κατά του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου,  καθώς και η “βολική” παραδοχή του Θεοδόση Νικηταρά ότι ο ΧΥΤΑ δεν έχει άδεια λειτουργίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έγινε αφορμή να έρθουν στο φως της δημοσιότητας η τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ, με τους πολίτες του νησιού να ζητούν απαντήσεις όσον αφορά την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα που ρέουν ανεξέλεγκτα, ενώ παράλληλα τίθεται και το ζήτημα πού πήγαν τα έσοδα από τα τέλη που ο Δήμος Κω εισπράττει χρόνια τώρα από τους δημότες του, για την διαχείριση του ΧΥΤΑ.

Σημειώνεται ότι στο ΦΕΚ 2703 Β’ /9-5-2024 περιγράφεται με απόλυτη αποτύπωση η κατάσταση του ΧΥΤΑ Κω πριν εκδηλωθεί η φωτιά της 1ης Ιουλίου 2024, που επιδείνωσε μια ήδη τραγική κατάσταση

Σύμφωνα με αυτό:

Η εγκατάσταση στερείται άδειας λειτουργίας από το 2015 ενώ δεν έχει εκδοθεί Άδεια πυρασφάλειας.

Ο χώρος είναι γεωτεχνικά προβληματικός, όπως ανέδειξε η εκτεταμένη κατολίσθηση το 2017. Μετακινήθηκε το πρανές που είναι η γεφυροπλάστιγγα. Επηρέασε τις δεξαμενές της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και το κτίριο του Η/Ζ το οποίο είναι στον αέρα και έτοιμο να καταρρεύσει. Επηρεάστηκε και το Α κύτταρο. Μετακινήθηκε καταστρέφοντας μέρος της περιμετρικής οδού και τις συνδέσεις του βιοαερίου και στραγγισμάτων.

Παρ’ όλα τα έργα αντιστήριξης με πασσάλους και κεφαλόδεσμους που εκτελέστηκαν μετά την κατολίσθηση, πολλές από τις παραπάνω ζημιές δεν αποκαταστάθηκαν, με κυριότερη την Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, και το Κτίριο Ενέργειας.

Υπάρχει δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων κατάντη του Α κυττάρου η οποία δεν λειτουργεί. Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία στραγγισμάτων. Διαφεύγουν στραγγίσματα από παντού.

Ο Πυρσός καύσης δούλεψε 2-3 φορές πριν την κατολίσθηση του 2017. Έκτοτε σταμάτησε η λειτουργία του

Η Χωματοκάλυψη γίνεται με λήψη χώματος από χώρο αδιευκρίνιστης προέλευσης. Τα μηχανήματα είναι ασυντήρητα και παροπλισμένα. 

Σχετικά με την υδροδότηση του ΧΥΤΑ δεν υπάρχει μόνιμο σύστημα υδροδότησης και ως εκ τούτου πραγματοποιείται μέσω υδροφόρων οχημάτων του Δήμου με τη χρήση μικρής εγκατεστημένης δεξαμενής η οποία δεν επαρκεί. Δεν λειτουργεί το σύστημα Πυρόσβεσης. 

Κτίριο συνεργείου : Υπάρχει μόνο το κτίριο. Ότι εξοπλισμός υπάρχει εντός του (εργαλεία, λιπαντικά κλπ) δεν ανήκει στο ΧΥΤΑ.

Φωτισμός: Λειτουργούν μόνο 2-3 ιστοί φωτισμού. Οι υπόλοιποι ιστοί όχι.

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά την παράδοση του ΧΥΤΑ Κω στον ΦΟΔΣΑ, ο διευθυντής του Φορέα Χρήστος Γαμβρούδης, προέβη σε λεπτομερή παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε.