Πολιτική

Δένδιας από Καστελλόριζο: Τα Δωδεκάνησα έχουν πλήρη ΑΟΖ

Μήνυμα προς κάθε αποδεκτή για τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελλόριζου και των Δωδεκανήσων έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης με αφορμή την 81η επέτειο της απελευθέρωσής της από την Ιταλική κατοχή.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού του από τα Δωδεκάνησα, λόγω εγγύτητας στις τουρκικές ακτές και οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός των Διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά αυταπόρριπτο ισχυρισμό» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης όπου βρίσκεται με αφορμή την 81η επέτειο της απελευθέρωσής της από την Ιταλική κατοχή.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας «Στο άρθρο 121 (2) της εν λόγω Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα.

Για το μέγεθος των νησιών δεν γίνεται διαφοροποίηση στη Σύμβαση, ως προς τα δικαιώματα που συνδέονται με την κυριαρχία» καταλήγοντας «Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη προς τα ανωτέρω, αυτομάτως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Ελλάδα επιβάλλεται από το Σύνταγμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της όπως αυτά καθορίζονται από το δίκαιο της θάλασσας».

Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου και ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής.

Το πρωί ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης & Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως, ο Υπουργός μετέβη στο Ηρώο του νησιού και κατέθεσε στέφανο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι, για δεύτερη φορά φέτος, στη Μεγίστη. Για να τιμήσουμε την 81η επέτειο της απελευθέρωσής της από την Ιταλική κατοχή.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι, απελευθερώνοντας το Καστελόριζο από τις δυνάμεις του Άξονα.

Το ακριτικό νησί του αρχιπελάγους, μέρος του συμπλέγματος της Μεγίστης, με την τεράστια γεωστρατηγική σημασία.

Και βεβαίως αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων. Κομβικό σημείο για την ΑΟΖ της Χώρας μας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού του από τα Δωδεκάνησα, λόγω εγγύτητας στις τουρκικές ακτές και οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελόριζου, εκτός των Διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά αυταπόρριπτο ισχυρισμό.

Οι θέσεις μας για το Καστελόριζο είναι διαυγείς και απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιας Σύμβασης που, βάσει της νομολογίας της Χάγης παράγει εθιμικούς κανόνες και για μη συμβαλλόμενα κράτη.

Στο άρθρο 121 (2) της εν λόγω Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα.

Για το μέγεθος των νησιών δεν γίνεται διαφοροποίηση στη Σύμβαση, ως προς τα δικαιώματα που συνδέονται με την κυριαρχία.

Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη προς τα ανωτέρω, αυτομάτως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Ελλάδα επιβάλλεται από το Σύνταγμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της όπως αυτά καθορίζονται από το δίκαιο της θάλασσας.

Αν ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί νομικά παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση.

Εξάλλου η γεωπολιτική σημασία του Καστελόριζου, τόσο για τον ελληνισμό όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανεκτίμητη.

Η Συμφωνία της Χώρας μας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και κυρίως της ΑΟΖ, ενισχύει τα εθνικά και Ευρωπαϊκά συμφέροντα και την κυριαρχία της Χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Θυμίζω άλλωστε ότι στο 1ο άρθρο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει προβλεφθεί ότι εάν ένα Μέρος διαπραγματεύεται τον καθορισμό της ΑΟΖ με τρίτο κράτος, οφείλει να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος.

Η αναφορά σε υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων υπομνύει την απαίτηση ύπαρξης σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Θουκυδίδης, στον Διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους, μας υπενθυμίζει κάτι που παραμένει αληθές έως και σήμερα:«Δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν» (Οι ισχυροί επιβάλλουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι παραχωρούν ό,τι τους επιβάλλει η αδυναμία τους) .

Με την «Ατζέντα 2030», δημιουργούμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία της Ελλάδος. Η πατρίδα μας είναι ικανή να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Διασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Παραμένοντας ισχυρός πόλος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επέτειος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να τη διατηρήσουμε. Με κάθε κόστος».

Δείτε την ομιλία: