Δήμος

ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Αντιδρά στη συνένωση των ΔΕΥΑ- Τι αποφάσισαν

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με τηλεδιάσκεψη και προ ημηρεσίας τέθηκε το θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που μεθοδεύεται η συνένωση των ΔΕΥΑ. Καθολική ήταν η αντίδραση των μελών των Διοικητικού Συμβουλίου, που σε κοινή γραμμή τοποθετήθηκαν ενάντια στο σχέδιο συνενώσεων των ΔΕΥΑ, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική για την στάση του ανώτατου θεσμικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.

Μετά από λεπτομερή συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να φτιαχτεί ένα κείμενο, το οποίο θα σταλεί σε όλους τους δήμους του Νοτίου Αιγαίου για να περάσει από τα Δημοτικά Συμβούλια και να ληφθούν αποφάσεις που θα ενισχύσουν την θέση ενάντια στο σχέδιο συνενώσεων που επιχειρεί το ΥΠΕΝ. Επίσης αποφασίστηκε να επισκεφτεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μια επιτροπή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και η οποία θα κάνει σαφή την καθολική αντίθεση των νησιών.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, ενώνοντας τις τοποθετήσεις των μελών οι οποίες κινούνταν στο ίδιο κλίμα, είπε ότι το υπόμνημα θα σταλεί μετά τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Ο δήμαρχος Πάρου Κ. Μπιζάς που έθεσε το ζήτημα, πρότεινε να καταρτιστεί ένα ψήφισμα και να σταλεί στην πολιτική ηγεσία και το οποίο θα απαιτεί να μείνει μία ΔΕΥΑ σε κάθε νησί, διαφωνόντας κάθετα με την προοπτική των υποχρεωτικών  συνενώσεων. Ζήτησε επίσης να πάρει θέση η ΚΕΔΕ.

Ο εκπρόσωπος της Λαικής Συσπείρωσης Ν. Καϊλής τόνισε ότι σαν παράταξη είμαστε ενάνατια στην συνένωση των ΔΕΥΑ και παράλληλα έθεσε το θέμα της τιμολόγησης του νερού και της χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα είπε.

Ο Δήμαρχος Θήρας, Αν. Ζώρζος επεσήμανε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί η ΚΕΔΕ η οποία μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της. Καλές οι αποφάσεις αλλά απαιτείται δυναμική.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλ. Αθανασίου είπε ότι ο υπουργός κ. Σκυλακάκης είχε δεσμευτεί ότι θα εξαιρεθούν τα νησιά από το σχέδιο συνενώσεων και σήμερα αλλάζει πορεία. Με την εξέλιξη αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση χάνει μια σημαντική της αρμοδιότητα.

Ο Δήμαρχος Καλύμνου. Δ. Διακομιχάλης, είπε ότι είναι εγκληματικό να καταργηθούν οι ΔΕΥΑ. Τις καθημερινές βλάβες θα περιμένουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ενιαίου φορέα να τις αποκαταστήσει, αναρρωτήθηκε. Μας πρεόσθεσαν πέρα της νησιωτικότητας ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα.

Ο Γραμματέας της ΠΕΔ Αντώνης Καμπουράκης, ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικοί στην αυτοκριτική για την κατάσταση των ΔΕΥΑ γιατί έτσι δίνουμε λαβή να μας χαρακτηρίζουν ότι δεν είμαστε επαρκείς. Παράλληλα πρότεινε άμεσα να τεθεί το κείμενο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στα Δημοτικά Σύμβουλια για να ισχυροποιηθεί η θέση μας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου, Σωτήρης Βαγιάνος ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεσμικά επίσημο κείμενο για να απαντήσουμε και πως όλα είναι σε μορφή δηλώσεων και διαρροών μέσω δημοσιευμάτων. Το σχέδιο υποκινείται από την ΕΥΔΑΠ που επειχειρεί να κερδίσει χώρο. Το ζήτημα της λειψυδρίας δεν βρίσκει λύση από το καθεστώς των συνενώσεων.  Υπάρχει σαφής προσπάθεια αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τους δήμους. Ζητάμε λύσεις στα ζητήματα του ενεργειακού κόστους. Να πάρουν τα δημοτικά συμβούλια αποφάσεις για να δείξουμε τις προθέσεις μας. Ο φορέας που σχεδιάζουν θα είναι απρόσωπος.

Ο Αντιπρόεδρος και δήμαρχος Νάξου, Δ. Λιανός άσκησε κριτική στην ΚΕΔΕ και επεσήμανε ότι έχει σοβαρό ζήτημα λειτουργίας. Επικαλέστηκε το θέμα των παραλιών και την αδυναμία της να προσφύγει νομικά ενώ είχε την δυνατότητα. Έχει χρέος να προασπίζεται τους δήμους. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ο καθένας κοιτάει να κάνει τη δουλειά του.

Ο Δήμαρχος Τήνου Παν. Κροντηράς, προέβλεψε ότι επόμενος στόχος θα είναι οι δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ και ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση.

Η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά με ιδιαίτερη φόρτιση ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, οι χαμάληδες της κεντρικής διοίκησης. Πάνε να μας πάρουν το νερό είπε. Άμεσα να φταχτεί το κείμενο, να σταλεί στους δήμους, να υιοθετηθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια και παράλληλα να κινηποιηθεί στην ΚΕΔΕ και μια επιτροπή μας να το παραδώσει στον υπουργό κ. Σκυλακάκη. Να καταλάβουν ότι θα πέσουν κεφάλια. Αρκετιά πιά , κατέληξε η δήμαρχος Τήλου.

Ο Μ. Κωβαίος ανέφερε ότι συμφωνούμε ως παράταξη στην πρόταση. Τα προβλήματα των ΔΕΥΑ δημιουργήθηκαν από εξωγενείς παράγοντες. Από το ενεργειακό κόστος και την έλλειψη προσωπικού. Το κράτος τα δημιούργησε.

Ο Κ. Κουκάς ενημέρωσε τα μέλη ότι είναι υπ ατμόν ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ αν τεθεί θέμα συνενώσεων.

 

otavoice.gr