Περιφέρεια

Διήμερη εκδήλωση στη Ρόδο για το έργο “Revitalising Energy Transition in Touristic Islands”

Στους εταίρους του περιλαμβάνεται και η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τις πιλοτικές δράσεις στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα (LIFE) του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, η διήμερη εκδήλωση του έργου με τίτλο “Re-vitalising Energy Transitionin Touristic Islands – LIFE21-CET-LOCAL -GENERA” συνολικού προϋπολογισμού για το εταιρικό σχήμα 1.841.042€, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πρώτη ημέρα, ακολουθώντας την ημερήσια διάταξη της συνάντησης των εταίρων, έγινε επισκόπηση του έργου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν το χρονοδιάγραμμα, οι στόχοι, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και το πλάνο του προϋπολογισμού του συνολικά και ανά συμμετέχοντα εταίρο. Αναλύθηκαν όλες οι δράσεις και τα παραδοτέα που έχουν υλοποιηθεί ανά πακέτο εργασίας και συζητήθηκαν το προφίλ, ο ρόλος, τα καθήκοντα και οι πιλοτικές δράσεις των εταίρων για το διάστημα που ακολουθεί.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε διεθνές εργαστήριο για θέματα ενεργειακής μετάβασης με παρουσιάσεις από εκλεκτούς ομιλητές από τις συμμετέχουσες χώρες, το οποίο στόχευσε στο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με βαθιά κατανόηση επί των προκλήσεων και των ευκαιριών που συνδέονται με τη μετάβαση προς βιωσιμότερες μορφές ενέργειας με παράθεση καλών πρακτικών. Στο εργαστήριο συμμετείχαν ο δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του δήμου Ρόδου κ. Βάιος Καλοπίτας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Τήλου κ. Ευστάθιος Κοντός, ο δήμαρχος του Σαντ Αντόνιο ντε Πορτμανύ της Ίμπιζα κ. Marcos Serra Colomar, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πρόεδρος της Εταιρείας κα Μάρα Αντωνιάδη και το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας.

Στο τέλος του εργαστηρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δήμων Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Στιντίνο (Σαρδηνίας) και του Σαντ Αντόνιο ντε Πορτμανύ (Ίμπιζα). Με την υπογραφή του Μνημονίου οι δήμοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα αποσκοπεί στη συνέχιση των εργασιών που ξεκίνησε το έργο Genera για να εξασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος του έργου θα ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρογνωμοσύνη και καλές πρακτικές και να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα κοινών δραστηριοτήτων. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι κρίσιμη για την προώθηση της απαραίτητης γνώσης και συνειδητοποίησης σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, καθιστώντας το εργαστήριο ένα ουσιαστικό βήμα προς την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής ενεργειακής μέλλοντος.

Κύριο αντικείμενο του έργου αποτελεί ο μετασχηματισμός του ενεργειακού πλαισίου των ευρωπαϊκών περιφερειών σε νησιωτικές περιοχές προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία χωρίς άνθρακα.

Η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» αποσκοπεί μέσω του έργου αυτού στην υλοποίηση των ακολούθων:
(1) της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος συνεργασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς ενεργειακής μετάβασης με στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των ενεργειακών χαρτών-οδηγών σε τοπικό επίπεδο

(2) της παροχής τεχνογνωσίας στους φορείς με νέα, πολύτιμα και κοινά εργαλεία πολυκριτηριακής παρακολούθησης της ενέργειας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των νησιών, για τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων και την προώθηση της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης αξιοποιώντας υπάρχουσες πρωτοβουλίες και

(3) της συμμετοχής τοπικών κοινωνιών, μόνιμων κατοίκων, εποχικών κατοίκων και τουριστών, τόσο μέσω μιας νεοδημιουργηθείσας ψηφιακής κοινωνικής πλατφόρμας όσο και μέσω εκδηλώσεων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ενεργειακά ευαίσθητων πολιτών που θα αποτελούν κοινωνούς της ενεργειακής μετάβασης.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από ένα δυναμικό συνδυασμό φορέων με εξειδίκευση σε ποικίλους τομείς, εξασφαλίζοντας την ολοκληρωμένη και ομαλή υλοποίηση των στόχων του.

Οι εταίροι αυτού είναι:
• το Πολυτεχνείο της Βαλένθια – Ινστιτούτο Ενέργειας (επικεφαλής)
• το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Βαλεαρίδων Νήσων (ITER) για την πιλοτική δράση στην Ισπανία
• ο δήμος του Στιντίνο (Σαρδηνίας) για την πιλοτική δράση στην Ιταλία
• το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Μηχανικής Παραγωγής για την επιστημονική εποπτεία
• η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» για τις πιλοτικές δράσεις στην Ελλάδα
• η Global Mediterraneo ισπανική ΜΜΕ για την προβολή του έργου
• η Κοινοπραξία Πανεπιστημίων USE ως επιστημονικής εταίρος και
• ο Διεθνής Όμιλος Maggioli εξειδικευμένος σε θέματα καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Αυτή η δυναμική συνεργασία εξασφαλίζει μια ολιστική προσέγγιση, που καλύπτει την ανάπτυξη καινοτομιών, την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων και την αποτελεσματική διάδοση των αποτελεσμάτων, διασφαλίζοντας την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του έργου.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.readsa.gr.