Περιφέρεια

Τέσσερις Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε Κέα, Αστυπάλαια, Λέρο και Νίσυρο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

 

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης των έργων στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης συνολικά τεσσάρων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε Κέα, Αστυπάλαια, Λέρο και Νίσυρο, στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027 και στην Προτεραιότητα «Ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:

Παιδικός σταθμός Ιουλίδας Κέας

Το έργο, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 2.251.071,77 ευρώ, αφορά στην κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Ιουλίδας, σε οικόπεδο του δήμου εντός της Ζώνης Β΄ Αρχαιολογικού χώρου Ιουλίδας, επιφάνειας 4.180 τ.μ. Θα ανεγερθεί ισόγειο κτίριο συνολικής επιφάνειας 189,85 τ.μ. ικανό να φιλοξενήσει ως 27 παιδιά. Στο ίδιο επίπεδο με το κτίριο προβλέπεται να διαμορφωθεί το προαύλιο του παιδικού σταθμού επιφάνειας 128,67 τ.μ. Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσα απασχόλησης παιδιών, αίθουσα ύπνου, κουζίνα, γραφείο διεύθυνσης, χώρο εισόδου, χώρο πλυντηρίου, αποθήκη τροφίμων, γενική αποθήκη και WC παιδιών, προσωπικού και ΑμεΑ. Στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνονται η σύνδεση του νέου παιδικού σταθμού με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και ο εξοπλισμός του.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/12/2025 και λήξης η 31/12/2027.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Κέας

 

Βρεφονηπιακός σταθμός Χώρας Αστυπάλαιας

Το έργο, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 1.218.974,29 ευρώ, αφορά στην κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στον οικισμό της Χώρας Αστυπάλαιας, σε δημοτικό οικόπεδο εμβαδού 784 τ.μ. Ο βρεφονηπιακός σταθμός θα εξυπηρετεί 12 βρέφη και 18 νήπια, ήτοι συνολικά 30 παιδιά. Το κτίριο του σταθμού σχεδιάζεται να είναι συνολικής επιφάνειας 406 τμ περίπου και θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, ασφαλές και λειτουργικό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να καλύπτει τις ανάγκες για την προσχολική αγωγή των παιδιών. Στην πράξη περιλαμβάνεται ο απαραίτητος εξοπλισμός του σταθμού, οι συνδέσεις με τα δίκτυα ΟΚΩ και η παροχή υπηρεσιών βασικού μελετητή.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 30/05/2025 και λήξης η 31/12/2028.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Αστυπάλαιας.

 

Βρεφονηπιακός σταθμός στον οικισμό Καμάρας νήσου Λέρου

Το έργο, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 1.433.472,74 ευρώ, αφορά στην κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στον οικισμό της Καμάρας στη Λέρο σε δημοτικό οικόπεδο, όπου βρίσκεται και ο παιδικός σταθμός της περιοχής. Ο βρεφονηπιακός σταθμός θα εξυπηρετεί 14 βρέφη και 31 νήπια, εκ των οποίων 6 ΑμεΑ, ήτοι συνολικά 45 παιδιά. Με τη μελέτη και κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού θα γίνει ολική αναμόρφωση του διαθέσιμου χώρου του οικοπέδου ώστε το σύνολο των εγκαταστάσεων προσχολικής αγωγής στην Καμάρα να είναι πλήρως εξοπλισμένο, ασφαλές και λειτουργικό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στην πράξη περιλαμβάνονται οι απαραίτητες προμήθειες για τον εξοπλισμό του σταθμού, οι απαραίτητες συνδέσεις με τα δίκτυα ΟΚΩ και η παροχή υπηρεσιών βασικού μελετητή.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 30/05/2025 και λήξης η 31/12/2028.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Λέρου

 

 

Αποκατάσταση – επέκταση κτιρίου και διαμόρφωσή του σε παιδικό σταθμό στο Μανδράκι Νισύρου

Το έργο, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 545.000,00 ευρώ, αφορά την αποκατάσταση υφιστάμενου διώροφου κτιρίου (επιφάνειας 118,14 m²) και στη μετατροπή του σε παιδικό σταθμό δυναμικότητας 15 νηπίων όπως και στην προσθήκη νέου επίσης διώροφου κτιρίου (επιφάνειας 59,16 m²). Το υφιστάμενο κτίριο και το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το νέο κτίριο βρίσκονται στο κέντρο του Μανδρακίου και γειτνιάζουν με τον περιβάλλοντα χώρο της παιδικής χαράς του χωριού. Το υφιστάμενο διώροφο κτίριο που θα αποκατασταθεί είναι παλαιό, λιθόκτιστο και σώζεται σε καλή κατάσταση. Θα αποκτήσει την αρχική του μορφή και στο εσωτερικό θα διατηρηθούν τα στοιχεία που σώζονται. Όλες οι παρεμβάσεις και διαμορφώσεις θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και τις προδιαγραφές που προβλέπονται για την νέα του χρήση. Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί σε αρχιτεκτονική ενότητα με το υφιστάμενο, με το οποίο εξάλλου επικοινωνεί με φωτεινό διάδρομο. Στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνονται η σύνδεση του παιδικού σταθμού με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και ο εξοπλισμός του.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 28/02/2025 και λήξης η 28/02/2027.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Νισύρου.