Περιφέρεια

Η ψευδής βεβαίωση του Θεοδόση Νικηταρά για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Κω (έγγραφα)

Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο ΧΥΤΑ αδειοδοτήθηκε για 20 χρόνια, όταν τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η άδεια λειτουργίας του 2010 είχε 5ετή διάρκεια

Την ψευδή βεβαίωση του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ΧΥΤΑ της Κω διέθετε άδεια λειτουργίας, παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ της Κω.

Ο Περιφερειάρχης έκανε για πρώτη φορά λόγο για την βεβαίωση αυτή, η οποία έχει ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2023,  στη χθεσινή συνεδρίαση τυ ΔΣ της ΠΕΔ, όταν προκλήθηκε από τους ψευδείς ισχυρισμούς του Δημάρχου Κω, σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω, ο οποίος εδώ και 50 περίπου ημέρες έχει πλέον περάσει στην αρμοδιότητα του ΦοΔΣΑ, που με γοργούς ρυθμούς προχωρά στην αποκατάσταση της απαράδεκτης κατάστασης που παρέλαβε και στην αδειοδότησή του.

Μάλιστα εξήγησε  ότι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν ανέφερε ποτέ την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, ήταν ο σεβασμός στον θεσμό του Δημάρχου της Κω και όχι στο πρόσωπό του, όπως έσπευσε να διευκρινίσει.

Στην αρχή, όπως είπε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο ΦοΔΣΑ, δεν αμφισβήτησε το περιεχόμενο του εγγράφου που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά. Ωστόσο, όταν ακολούθησε η αυτοψία στον ΧΥΤΑ, τότε άπαντες βρέθηκαν προ εκπλήξεων, αντικρίζοντας την οικτρή κατάσταση της υποδομής, με σωρεία παραλείψεων και παραβάσεων στοιχειωδών περιβαλλοντικών όρων, όπως άλλωστε αυτή περιεγράφη με κάθε λεπτομέρεια στο ΦΕΚ της παραλαβής του ΧΥΤΑ από τον ΦοΔΣΑ.

Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι ενώ στη βεβαίωση του Οκτωβρίου 2023 αναφέρεται ότι η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΚΩ που εξεδόθη το 2010, έχει 20ετή διάρκεια, ανατρέχοντας στο έγγραφο του 2010, διαπιστώνει κανείς ότι η άδεια που δόθηκε ήταν μόνο για 5 χρόνια, άρα έχει λήξει από το 2015!

Όσον αφορά την ψευδή βεβαίωση για τον ΧΥΤΑ που έδωσε ο Δήμαρχος Κω στην Αποκεντρωμένη Διοίκηηση Αιγαίου και  στον ΦοΔΣΑ, ο κ. Χατζημάρκος ήταν αποκαλυπτικός στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, όπου ανέφερε τα εξής:

«Όντας ο Θεοδόσης Νικηταράς μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΦοΔΣΑ,  στη διαδικασία ολοκλήρωσης των πρωτοκόλλων παράδοσης παραλαβής, μας παρέδωσε μία βεβαίωση, η οποία ήταν ψευδής. Το λέω πρώτη φορά δημόσια,  με αναγκάζει ο ίδιος λόγω της χυδαιότητας της συμπεριφοράς του. Και όταν οι συνεργάτες μου  έφεραν τη βεβαίωση και μου λένε «ο δήμαρχος της Κω έδωσε μια ψευδή βεβαίωση», τους είπα: Είναι δήμαρχος. Πάρτε την από το αρχείο του ΦοΔΣΑ και φέρτε τη στο γραφείο μου στο συρτάρι μου, το δικό μου και σας παρακαλώ πολύ να μην ειπωθεί τίποτα ποτέ πουθενά.  Πήγαμε λοιπόν στο Δημοτικό συμβούλιο της Κω, συζητήσαμε και δεν είπα τίποτα. Πήγαμε, είδαμε τον ΧΥΤΑ για τον οποίο μας είχαν πει ψέματα. Ήταν τραγική κατάσταση. Δεν είπαμε τίποτα, περπατήσαμε και είπαμε όλα καλά. Πάμε παρακάτω λοιπόν, θα δουλέψουμε για να το φτιάξουμε. Δεν επιτεθήκαμε σε κανένα. Είχα δεκάδες λόγους, είχα και δεκάδες αφορμές για να το κάνω. Κλείδωσα την ψευδή βεβαίωση από σεβασμό στο θεσμό. Όχι στο πρόσωπο,  από σεβασμό στο θεσμό. Το θεσμό του δημάρχου στο θεσμό ενός συνεργάτη, ενός συναδέλφου του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι σήμερα εδώ μέσα σε ένα παραλήρημα όπου λέει πράγματα τα οποία δεν τα έχει φιλτράρει καλά στο μυαλό του».

Η ΨΕΥΔΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ 2023

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 2010