Οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, κυρίαρχο στοιχείο του νέου Οργανισμού
Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 6269/Β΄/13-11-2024) η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, της υπ’ αρ. 74/27-6-2024 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η οποία αφορά στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο νέος ΟΕΥ, που τροποποιείται για πρώτη φορά από το 2015 προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, ενσωματώνει στις οργανωτικές δομές του σύγχρονα, πρωτοπόρα για την Αυτοδιοίκηση εργαλεία ανάπτυξης, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αναβαθμίζονται και προσαρμόζονται στις σημερινές υπηρεσιακές και κοινωνικές ανάγκες.
Με το επίπεδο περιφερειακής συνείδησης στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκεται στον ανώτερο βαθμό, ο νέος ΟΕΥ, αποτυπώνει τις λειτουργίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως ενιαίας οντότητας και ανοίγει νέες προοπτικές εξέλιξης για το ανθρώπινο δυναμικό της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πολεμική που δέχθηκε ο νέος ΟΕΥ την περίοδο κατά την οποία εισήχθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση και έγκριση, κανένας φορέας ή συλλογικότητα, από εκείνους που με καταγγελίες και υπομνήματα είχαν καταφερθεί κατά του σχεδίου του νέου μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας, το οποίο ελέγχθηκε για τη νομιμότητά του, δεν άσκησε το εκ του νόμου προβλεπόμενο δικαίωμα της προσφυγής κατά της απόφασης έγκρισής του.
Στα αξιοσημείωτα του νέου ΟΕΥ είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θέτει ως κυρίαρχο στοιχείο του τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φορέας έχει την ολιστική προσέγγιση της φέρουσας ικανότητας τόσο ως προς το ανθρωπογενές όσο και ως προς το φυσικό περιβάλλον, με την δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Αειφόρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ως επιτελικής μονάδας, η οποία ενσωματώνει ξεχωριστή Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας , Διεύθυνση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Τμήμα Καινοτομίας και Δεδομένων, καθώς και Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας, τα οποία θα παρακολουθούν τη λειτουργία της Περιφέρειας ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ περί κλιματικής ουδετερότητας, για τη σταδιακή μείωση του ως το έτος 2050, απαντώντας εμπράκτως στη μεγάλη πρόκληση και στα διακυβεύματα στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
Επίσης, στο πλαίσιο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης (PROTECT) δημιουργούνται τέσσερα (4) Τμήματα, Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συνεργασιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και Επιχειρησιακού Συντονισμού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με τα αντίστοιχα Γραφεία Υποστήριξης.
Μια ακόμη καινοτομία που εισάγει ο νέος ΟΕΥ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η δημιουργία Μονάδας Τεκμηρίωσης (Data Center) η οποία θα συλλέγει όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της λειτουργίας ολόκληρης της Περιφέρειας και του Περιβάλλοντός της, ώστε να γίνεται η σωστή τεκμηρίωση των στρατηγικών της Περιφέρειας και για να αποτιμάται επιστημονικά η επιτυχία κάθε στρατηγικής απόφασης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη.
Με τον νέο ΟΕΥ επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή διασύνδεση και η παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας κουλτούρας και αυτό γίνεται με το Οργανωτικό Δίκτυο Μονάδων Υποστήριξης που είναι ταυτόσημο παντού και με την ταυτόχρονη ψηφιακή δικτύωση της Περιφέρειας. Ειδικότερα, όλες οι υπηρεσίες, ασχέτως του τομέα που υπηρετούν, διατρέχονται από ένα ενιαιοποιημένο δίκτυο υποστήριξης των εσωτερικών τακτικών και περιοδικών αναγκών τους, που αποτελείται από τις μονάδες Υποστήριξης. Το οριζόντιο αυτό επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, αποτελεί τον θεμελιώδη και συγχρονισμένο μηχανισμό που καλλιεργεί την ταυτότητα ενός ενιαίου Οργανισμού.
Συστήνεται Γενική Διεύθυνση Οικονομικών που σήμερα δεν υπάρχει, καθώς και Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Λειτουργίας, ακριβώς γιατί αυτοί οι δύο οριζόντιοι τομείς είναι θεμελιώδεις για την αποτελεσματικότητα του φορέα.