Ρόδος

Κακοκαιρία Bora: Νέο 112 στη Ρόδο – «Περιορίστε τις μετακινήσεις σε Ιαλυσό και Καλλιθέα»

Νέα επικίνδυνη βροχόπτωση στη Ρόδο έφερε η κακοκαιρία Bora.

Μια ακόμα επείγουσα ειδοποίηση απέστειλε στους κατοίκους της Ρόδου, της Ιαλυσού και της Καλλιθέας το 112, ως συνέπεια της κακοκαιρίας Bora που συνεχίζει να «σφυροκοπά» το νησί.

Το μήνυμα ζητά τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η οποία ξεκίνησε και πάλι να πέφτει στο νησί γύρω στις 20:30 της Δευτέρας (2/12).

«Όσοι βρίσκεστε στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού, Ρόδου και Καλλιθέας περιορίστε τις μετακινήσεις σας λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», γράφει το μήνυμα του 112.

 

 

Οι Αρχές για μια ακόμα φορά κάνουν έκκληση σε όσους δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για λόγους ανάγκης να μην το κάνουν.

Κακοκαιρία Bora: Μέχρι την Τρίτη 3/12 τα έντονα φαινόμενα

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας (2/12) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο της, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου.

Καθώς η «Bora» κινείται ανατολικά, αυτό σημαίνει ότι η Ρόδος -που μαζί με τη Λήμνο και τη Χαλκιδική δέχθηκαν τους μεγαλύτερους όγκους νερού- θα είναι από τις τελευταίες περιοχές της χώρας που θα δει την υποχώρησή της.

Επίσης, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το έντονο κύμα κακοκαιρίας Bora που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει δώσει εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής από το Σάββατο (30/11) έως το μεσημέρι της Δευτέρας (2/12) κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα), καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου (Ρόδος, Λήμνος, Θάσος), ενώ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί και άλλες περιοχές της χώρας.

Ως εκ τούτου, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έχει καταγραφεί στη Σιμωνόπετρα με 550,8 mm και έπειτα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής με 452,4 mm αλλά και στη Ρόδο με 341 mm, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα (2/12).

Συνολικός υετός τριών ημερών από την κακοκαιρία Bora

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος

Υπενθυμίζεται ότι δεκτό έγινε το αίτημα του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, και το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας Bora.

Με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων και εκτέλεσης των αναγκαίων έργων. Το ίδιο ισχύει και για τη Λήμνο, αφού και το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου κηρύχθηκε, επίσης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το νησί ακόμη μετράει τις πληγές του, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, τον οποίο επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, το φαινόμενο που έπληξε τη Ρόδο είναι κατά 75% με 80% αντίστοιχο με αυτό της Βαλένθια με βροχόπτωση άνω των 300 χιλιοστών.

Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού που συγκάλεσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Θωμάτος, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Ευστρατίου, περιέγραψαν με δραματικούς τόνους τα όσα βίωσε το νησί, στο οποίο έβρεχε επί 16 ώρες. Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και εθελοντές, έδωσαν πολύωρη μάχη προκειμένου να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα σπίτια, αλλά και από τα αυτοκίνητά τους που είχαν ακινητοποιηθεί σε δρόμους και πλατείες εξαιτίας του τεράστιου όγκου βροχής.

 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή», απεγκλώβισαν τουλάχιστον 80 ηλικιωμένους, παιδιά και γυναίκες από τα οχήματα ή τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Υπήρξαν επίσης και διακομιδές τραυματιών στο νοσοκομείο του νησιού.

Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο νησί της Ρόδου μέσα στο τελευταίο 48ωρο που διήρκεσε η κακοκαιρία, έγιναν 1.000 κλήσεις.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στην περιοχή Φαληράκι της Ρόδου. Ένα ξενοδοχείο «κρέμεται» ουσιαστικά στον αέρα, καθώς τα ορμητικά νερά από το ρέμα που βρίσκεται εκεί, παρέσυραν το υπέδαφος στο οποίο ήταν στερεωμένο, όπως και τα θεμέλια του κτιρίου, με αποτέλεσμα να γύρει.

Επίσης, η γέφυρα της περιοχής κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ο οικισμός να έχει κοπεί στη μέση.

Φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί σε δρόμους αλλά και σε κατοικίες, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές σε πολλά καταστήματα του παραλιακού μετώπου.